De GGA (gebiedsgerichte aanpak) regio’s Hart van Brabant en West-Brabant zetten zich in voor de realisatie van de 'F629', de snelfietsroute tussen Oosterhout - Dongen en Tilburg.


Deze route maakt onderdeel uit van het beoogde provincie brede netwerk van snelfietsroutes en is ook opgenomen in de uitvoeringsagenda van de mobiliteitsvisie 2022-2027.

De fietsroute bestaat uit de verbreding van het bestaande fietspad langs het Wilhelminakanaal en een deel nieuw fietspad in de wijk Slotjes-midden. Het krediet bestaat deels uit externe financiering vanuit de provincie en het rijk. De vergunning van Rijkswaterstraat voor de aanleg wordt medio september verwacht. Het fietspad wordt gefaseerd aangelegd in 2024 en 2025.

Kansrijke routes

De snelfietsroutes die de regio’s willen realiseren zijn uit de zogenaamde fietspotentiescan als kansrijke routes naar voren gekomen. De scan toont aan dat de aanleg leidt tot veel minder autokilometers en dus minder CO2 uitstoot, doordat aanzienlijk meer personen gaan kiezen voor gebruik van de fiets in plaats van de auto.

Dit effect wordt nog groter als de F629 niet eindigt aan de randen van Oosterhout, Dongen en Tilburg maar tot in het stedelijk gebied wordt doorgetrokken. Aan de Oosterhoutse zijde kan deze route aangehaakt worden op de toekomstige snelfietsroute Oosterhout - Breda door het nieuwe fietspad wat aangelegd is naast het Mgr.Frencken college.

Daarnaast kan het fietspad via de Bouwlingstraat doorgetrokken worden tot aan het Bouwlingplein. Aan de Tilburgse kant kan de route aansluiten op de snelfietsroute Tilburg - Waalwijk. Zo worden meerdere snelfietsroutes op een logische manier aan elkaar gekoppeld en ontstaat het gewenste Brabant brede snelfietsroute netwerk.


De snelfietsroute F629 wordt een hoogwaardige fietsverbinding tussen Oosterhout, Dongen en Tilburg. Dit als onderdeel van een groter netwerk van snelfietsroutes tussen de steden in de provincie Noord-Brabant.

De aanleg moet leiden tot meer fietsers op de fietsverbinding Oosterhout - Dongen - Tilburg of op een deeltraject daarvan. Prognoses geven aan dat er rond de fietsroute ca. 4700 reizigers van vervoerswijze zullen wisselen (van auto/ openbaar vervoer naar de fiets). Over een groot deel wordt de nieuwe route gerealiseerd op de bestaande fietsstructuur.

Planning

3de kwartaal 2024         

Fase 3: Aanleg beton fietspad. Vanaf 2 september 2024 gaat firma Den Ouden de fietsroute langs het kanaal vernieuwen en verbreden. Fietsverkeer tussen Dongen en Oosterhout wordt omgeleid.

2025                            

Fase 2: Aanleg in combinatie met de ontwikkeling en aanleg van de kanaalzone ter hoogte van de nieuw flats in Slotjes-midden.

2025                            

Fase 1: Aanleg voorlopig even on hold.


Werkzaamheden

Aannemer firma Den Ouden voert de eerste fase van de snelfietsroute F629 uit. De werkzaamheden starten 2 september 2024 en duren tot uiterlijk 4 november 2024. Er zijn snoeiwerkzaamheden uitgevoerd om voldoende ruimte te bieden aan de in te zetten machines. De werkzaamheden lopen vanaf de tegelverharding ter hoogte van de A27 tot circa 50m na het zandpad Brede Heistraat. Het bestaande fietspad wordt verwijderd en vervangen door een nieuw beton fietspad van 4 meter breed.

Tijdens de werkzaamheden is het fietspad tussen de A27 en de gemeente Dongen niet beschikbaar. Ook het zandpad naast het fietspad wordt afgesloten voor al het verkeer. Een omleidingsroute via de Groenstraat/Heistraat-N629/Hoogstraat/Eikenlaan wordt aangegeven. Voor fietsverkeer van en naar bedrijventerrein Everdenberg wordt de snelheid voor gemotoriseerd verkeer verlaagd naast de tijdelijk aangebrachte verkeersmaatregel op de rijbaan.

Documenten

Contact

Heeft u vragen over de realisatie van de 'F629', de snelfietsroute tussen Oosterhout - Dongen en Tilburg?  Neem dan contact op met heer  B. Kokken 14 0162 of stuur een e-mail naar b.kokken@oosterhout.nl.