Gevolgen voor uw initiatief of aanvraag vergunning
Sinds 1 januari 2024 geldt de nieuwe Omgevingswet. Deze wet voegt verschillende wetten over onder andere bouwen, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water samen tot één wet. Deze wet kan gevolgen hebben voor uw plannen om te (ver)bouwen.
U heeft een plan om te bouwen, verbouwen of een andere ruimtelijke ontwikkeling te realiseren? En u wilt een aanvraag bij de gemeente doen om uw plan voor elkaar te krijgen? Let dan goed op welke gevolgen de komst van de Omgevingswet heeft voor uw aanvraag.
Uw aanvraag voldoet aan het omgevingsplan (voorheen het bestemmingsplan)
Het kan zijn dat uw initiatief voldoet aan de regels van het omgevingsplan of dat er in het omgevingsplan een regeling is opgenomen, waarmee met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het omgevingsplan. Het moment van indienen van een aanvraag voor een dergelijke omgevingsvergunning, bepaalt welke wet van toepassing is.
Indien u de aanvraag heeft ingediend voor 1 januari 2024 dan moet deze voldoen aan de oude wetgeving. In dit geval toetst de gemeente uw aanvraag aan:
- De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;
- Het omgevingsplan;
- Het Bouwbesluit.
Indien u de aanvraag heeft ingediend op of na 1 januari 2024 dan moet deze voldoen aan de huidige, nieuwe wetgeving gevolgd. In dit geval toetst de gemeente uw aanvraag aan:
- De Omgevingswet;
- Het omgevingsplan;
- Het Besluit bouwwerken leefomgeving.
De procedure voor een omgevingsvergunning is onder de nieuwe wet niet anders, dan onder de huidige wet.
Gelijktijdig met de Omgevingswet treedt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. Deze wet bepaalt dat (in de meest voorkomende gevallen) een private partij uw aanvraag toetst aan de bouwtechnische wettelijke eisen uit de Omgevingswet. Als u wilt weten hoe dit in zijn werk gaat klikt u hier. Meer verdiepende informatie over de Wkb vindt u op deze internetpagina.
Uw aanvraag voldoet niet aan het omgevingsplan
Als uw aanvraag niet voldoet aan het omgevingsplan, kan medewerking worden verleend door:
- Het omgevingsplan te wijzigen (binnenplanse wijziging);
- Het omgevingsplan te herzien (herziening omgevingsplan);
- Een buitenplanse omgevingsvergunning (BOPA) te verlenen.
Deze mogelijkheden leggen we hieronder verder uit.
Binnenplanse wijziging
Soms is het mogelijk dat het college een omgevingsplan kan wijzigen, zonder de raad daarbij te betrekken. Of dit kan, en onder welke voorwaarden, staat in de omgevingsplannen. Het moment dat het ontwerp van het wijzigingsplan ter inzage kan worden gelegd, bepaalt onder welke wettelijke regeling de procedure wordt doorlopen.
Indien het ontwerp-wijzigingsplan ter inzage is gelegd voor 1 januari 2024 dan wordt de procedure uit de oude Wet ruimtelijke ordening gevolgd.
Indien er niet voor 1 januari 2024 een ontwerp-wijzigingsplan ter inzage is gelegd dan wordt de procedure uit de nieuwe Omgevingswet gevolgd. Er zijn dan twee procedures mogelijk:
- Als uw aanvraag een bouwactiviteit betreft, kan medewerking worden verleend met een omgevingsvergunning die een zogenaamde reguliere procedure doorloopt (aanvraag, verlening, bezwaar, beroep en hoger beroep). Dit is door het Rijk zo in de wet geregeld.
- Als er geen sprake is van een bouwactiviteit en dus alleen het gebruik strijdig is met het bestemmingsplan, dan kunt u de procedure volgen voor een “aan het college gedelegeerde herziening van het omgevingsplan”. Daarmee is deze procedure gelijk aan de procedure voor een binnenplanse wijziging, zoals die in het verleden gold, onder de oude Wet ruimtelijke ordening. Wel moet u een omgevingsplan aanleveren dat voldoet aan de eisen uit de nieuwe Omgevingswet.
Als beide opties mogelijk zijn, wordt geadviseerd gebruik te maken van optie 1, de omgevingsvergunning. Deze kent namelijk een kortere procedure, dan een gedelegeerde herziening van een Omgevingsplan.
Herziening omgevingsplan
Indien geen van bovenstaande opties mogelijk zijn, dan moet medewerking worden verleend via een herziening van het omgevingsplan.
Indien het ontwerp-bestemmingsplan (zoals het omgevingsplan heette, voordat de Omgevingswet in werking trad) ter inzage is gelegd voor 1 januari 2024 dan wordt de procedure uit de oude Wet ruimtelijke ordening gevolgd.
Indien het ontwerp-omgevingsplan ter inzage wordt gelegd op of na 1 januari 2024 dan wordt de procedure gevolgd uit de nieuwe Omgevingswet. De procedure voor het omgevingsplan is overigens niet anders dan voor het bestemmingsplan. Wel worden er andere inhoudelijke eisen gesteld.
Het advies is om vooralsnog geen gebruik te maken van een herziening van het omgevingsplan, maar van een Buitenplanse omgevingsvergunning (zie hieronder).
De buitenplanse omgevingsvergunning
De Omgevingswet biedt net als de oude wet de mogelijkheid om met een omgevingsvergunning af te wijken van een bestemmingsplan. Dit heet in de nieuwe Omgevingswet een ‘omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ (afgekort: BOPA). Ook hiervoor geldt dat de te volgen procedure wordt bepaald door het moment van indienen van de aanvraag.
Indien de aanvraag is ingediend voor 1 januari 2024 wordt de procedure uit de oude wet gevolgd. In dat geval toetst de gemeente uw aanvraag aan de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
Indien u de aanvraag indient op of na 1 januari 2024 wordt de procedure gevolgd uit de Omgevingswet en toetst de gemeente uw aanvraag aan deze wet. U levert hiervoor een volledige aanvraag omgevingsvergunning aan, inclusief een ruimtelijke onderbouwing met alle bijbehorende onderzoeken.
Als voor uw initiatief geen adviesrecht van de raad van toepassing is, dan geldt de reguliere procedure. Indien het initiatief daar wel onder valt, dan geldt de uitgebreide procedure. Hier vindt u het besluit van de raad over haar adviesrecht, met daarin benoemd de gevallen waarin zij adviesrecht heeft.
Waar vind ik meer informatie over de Omgevingswet?
Meer informatie over de Omgevingswet in Oosterhout vindt u op deze pagina.
Algemene informatie over de Omgevingswet en het omgevingsloket (waaronder hoe een vergunningencheck moet worden gedaan of een vergunning moet worden aangevraagd) vindt u hier.