Samen met de provincie Noord-Brabant (wegbeheerder N282) is de gemeente Oosterhout in gesprek over het ontwerp van het kruispunt van de N282 met de nieuwe verbindingsweg tussen de Baarschotsestraat en de N282. De snelfietsroute Tilburg-Breda wordt onderdeel van het kruispunt. Daarom kunnen de projecten Snelfietsroute en de ontsluiting Dorst-West niet los van elkaar gezien worden. De snelfietsroute Tilburg-Breda wordt door de gemeente Breda aangelegd tot aan de gemeentegrens, evenwijdig aan de Rijksweg. 

Snelfietsroute Tilburg-Breda

In 2018 heeft de gemeente Oosterhout samen met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda, Gilze en Rijen en Tilburg een bestuursovereenkomst ondertekend die de komst van snelfietsroute Tilburg-Breda garandeert. Een snelfietsroute is een snelle en comfortabele fietsverbinding. Deze fietsverbinding loopt in het meest ideale geval als een rechte lijn tussen twee steden, in dit geval tussen Tilburg en Breda.

Verschillende snelfietsroutes samen vormen een netwerk, waarmee regionaal fietsverkeer gestimuleerd wordt. De doelgroep voor snelfietsroutes bestaat uit fietsers die op weg zijn naar het werk, naar school of naar zakelijke afspraken. Voor deze mensen zijn korte en betrouwbare reistijden belangrijk. Recreatieve fietsers zijn natuurlijk ook van harte welkom, maar zij vormen niet de directe doelgroep waar met de snelfietsroutes op ingezet wordt.

Ontsluiting Dorst-West

Met de komst van de woningbouwontwikkeling Tuindorp in Dorst, heeft de gemeente besloten om een directe ontsluiting te realiseren vanaf de Baarschotsestraat op de N282. Deze ontsluiting moet de kern van Dorst (Baarschotsestraat en de Spoorstraat) ontlasten van verkeer in de ochtend- en avondspits.

Planning

In 2021/2022 is door de provincie Noord-Brabant en de gemeente Oosterhout een planstudie gedaan naar het tracé van de snelfietsroute Breda-Tilburg. De aansluiting van de N282 met de Baarschotsestraat is een onderdeel van deze planstudie. De belangrijkste conclusie is dat de snelfietsroute door de kern van Dorst langs de Rijksweg komt. Hierover moet nog wel een officieel besluit worden door het college van Burgemeester en Wethouders. De provincie wil zelf de verdere voorbereiding en de uitvoering van de snelfietsroute begeleiden. Bureau Royal Haskoning/DHV heeft van de provincie de opdracht gekregen om de planstudie verder uit te werken in een definitief ontwerp.

De planning is om het college van Burgemeester en Wethouders in het laatste kwartaal van 2024 een besluit te laten nemen over het uit te voeren tracé van de snelfietsroute en het voorlopig ontwerp van de nieuwe ontsluitingsweg. Daarna start de noodzakelijke bestemmingsplanprocedure. Naar verwachting kan de aanleg van de snelfietsroute en de nieuwe ontsluitingsweg halverwege 2026 beginnen.

Voor de realisatie van de nieuwe aansluiting zijn gronden van derden nodig.

Documenten

Contact

Heeft u vragen over de snelfietsroute ? Neem dan contact op met heer Noah Diz y Gonzalez via telefoonnummer 14 0162 of stuur een e-mail naar N.DizYGonzalez@oosterhout.nl.