Wat mag wel en niet in het riool?

Eigenlijk is het heel simpel: urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater mogen het riool in. Vochtig toiletpapier is veel steviger dan gewoon toiletpapier en lost niet op. Dit kan tot verstoppingen leiden. Gooi dat dus niet in het toilet.

Niet in het riool horen dus: (frituur)olie, vet, vochtig toiletpapier, schoonmaakdoekjes, kattenbakkorrels, verfresten of andere chemicaliën, textiel. Ze kunnen verstoppingen veroorzaken of de zuivering verstoren. En dat leidt weer tot kosten en milieuschade. Rioned-campagne: http://www.riool.net

Afkoppelen

Bij buien verdwijnen duizenden liters schoon regenwater in het gemengde riool om zo te worden afgevoerd naar de zuivering. Dit is erg jammer, want het schone regenwater kan ook op andere manieren worden afgevoerd en verwerkt. Het zou namelijk mooier zijn als dit schone regenwater infiltreert in de bodem of wegvloeit naar vijvers en watergangen.

Afkoppelen bij nieuwbouw
Bij in- en uitbreidingen wordt regenwater gescheiden ingezameld en zo mogelijk in de bodem geïnfiltreerd of op lokaal oppervlaktewater geloosd. Bedrijven en particulieren moeten hemelwater verwerken in of op eigen terrein.

Afkoppelen bestaand gebied
Afkoppelen van hemelwater in stedelijke gebieden gebeurt nu vaak alleen als het afkoppelen "mee kan liften" met een ander project. Bijvoorbeeld met een rioolrenovatie, wegreconstructie of met een aangrenzend bouwproject.

U kunt zelf ook veel doen, bijvoorbeeld door regenwater van uw dak zoveel mogelijk op uw eigen terrein in de grond te laten stromen en niet meer af te voeren naar de riolering. Bij vragen over het afkoppelen van hemelwater van uw eigen perceel, kunt u voor advies het beste contact opnemen met de gemeente. Voor meer algemene informatie over (stedelijk) water: http://www.riool.info/