Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Dan kunt u persoonlijk bij de gemeente uw rijbewijs aanvragen. Het rijbewijs is tien jaar geldig. Na deze periode moet u een nieuwe aanvragen.
Inmiddels is het papieren rijbewijs vervangen door een plastic kaart in bankpasformaat. Iedereen die nu slaagt voor zijn rijexamen of die zijn rijbewijs moet vernieuwen, krijgt het nieuwe rijbewijs. Dit rijbewijs is duurzamer en beter beveiligd.
Als u slaagt voor uw rijexamen, dan zet het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) twee verklaringen op uw naam in het rijbewijzenregister: de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid. De gemeente raadpleegt dit register om te controleren of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor een rijbewijs. In het algemeen zijn de verklaringen op de eerstvolgende werkdag na het afleggen van het examen beschikbaar.
U kunt een afspraak maken om een rijbewijs aan te komen vragen.
Uw eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Dit betekent dat er de eerste vijf jaar strengere regels gelden. Zo krijgt u een strafpunt als u wordt aangehouden vanwege
- bumperkleven;
- een snelheidsoverschrijding van meer dan 30 kilometer per uur;
- een alcoholpromillage van 0,8 en hoger (dat is de grens voor puntaftrek; een beginnend bestuurder is echter al strafbaar bij een alcoholpromillage van 0,2 en hoger);
- het veroorzaken van een ongeluk waarbij doden of gewonden zijn gevallen.
Uw rijbewijs wordt geschorst als u voor de derde keer wordt aangehouden en veroordeeld. U moet dan meedoen aan een rijvaardigheidsonderzoek om te bepalen of u rijvaardig bent.