De gemeente Oosterhout begeleidt mensen vanuit de bijstand en mensen die moeten inburgeren naar werk of leerervaringsplaatsen. Dat doen ze samen met ondernemers uit Oosterhout. Broeders Gezondheidswinkel & Biologische Supermarkt is één van die ondernemers. Hoe werkt dat in de praktijk? Laat u inspireren en neem ook de stap.
Wim Melis, eigenaar van Broeders, kwam via via bij de gemeente Oosterhout terecht. “Ik wist niet dat de gemeente bemiddelingstrajecten had om mensen aan het werk te helpen en om sneller te integreren in onze samenleving. Ik hoorde ervan via een andere ondernemer uit Oosterhout, toen wij meededen aan het ‘Koploperstraject duurzaam ondernemen’. Ik heb vervolgens contact gezocht met Esther van Dijk van de gemeente om de mogelijkheden te bespreken. Het kan gaan om leerervaringsplaatsen, stageplekken en betaald werk.”
“Ik wist niet dat de gemeente bemiddelingstrajecten had om mensen aan het werk te helpen”
Geef mensen een kans
Broeders draait met z’n producten en service om gezondheid en welzijn. Wim: “Daar dragen werk en ontwikkelkansen aan bij vinden wij. Wij geven mensen graag een kans. Dat zit in ons als mens en het past bij ons familiebedrijf. Daarnaast hadden wij vacatures om in te vullen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.” Inmiddels heeft de winkel één keer een werkervaringsplek geboden en drie keer een medewerker aangenomen vanuit de gemeentepool.
Steun elkaar
Op dit moment werkt een vluchteling uit het Midden-Oosten bij Broeders. Wim: “Eigenlijk is de voorgeschiedenis van iemand voor ons niet relevant. We willen iemand gewoon een kans bieden. Klantvriendelijkheid en zorgvuldigheid, dat is voor ons wel belangrijk! Onze medewerkers zijn het visitekaartje van de winkel. Deze mevrouw is een heel fijne en vriendelijke collega. In haar geboorteland had ze een administratieve baan, met die zorgvuldigheid zit het ook wel goed. Ze heeft het naar haar zin. Bovendien proberen we samen rekening te houden met haar achtergrond en gewoontes, bijvoorbeeld bij Ramadan of de wijze waarop we elkaar feliciteren bij een verjaardag.”
Heb aandacht voor begeleiding
Wims ervaringen met kandidaten van de gemeente zijn positief. “Je moet wel bereid zijn om iets meer aandacht te besteden aan deze medewerkers. Mensen die moeten inburgeren zijn vaak goed opgeleid, maar kunnen bijvoorbeeld door een taalbarrière geen gepast werk vinden. Onze eerste kandidaat vanuit de gemeente kwam uit Oekraïne. Zij sprak nog geen Nederlands, maar met Engels kwamen we er vaak wel uit. Zij verwerkte bestellingen van onze webshop. Inpakken van bestellingen is misschien niet altijd het meest interessante werk, maar wij bieden een fijne werkomgeving met leuke collega’s. Juist door het werk in het team leerde ze de taal sneller. Daarnaast kijken we altijd naar iemands kwaliteiten. Kan een medewerker meer, dan kan deze misschien ook andere werkzaamheden in de winkel doen.”
“Je moet wel bereid zijn om iets meer aandacht te besteden aan deze medewerkers.”
Speel in op cultuurverschillen
Cultuurverschillen spelen een rol op de werkvloer. Wim: “Wij proberen daarin altijd mee te denken en zoveel mogelijk in te spelen op wat kan. Er zijn wel grenzen. Ziekmelden gebeurt bij ons telefonisch, niet via een app-berichtje. Ook werktijden worden duidelijk afgesproken en zijn niet vrijblijvend. Dat is niet in alle landen vanzelfsprekend. De Oekraïense vrouw was bijvoorbeeld gewend om beoordeeld te worden op resultaten. Ze deed haar werk perfect en werkte hard. Maar exact aanwezig zijn volgens rooster was niet vanzelfsprekend voor haar. Hierover zijn we toen in gesprek gegaan, want op tijd aanwezig zijn, is belangrijk in onze winkel.”
Advies voor ondernemers
“Dat de gemeente deze voorziening heeft, weten veel ondernemers nog niet”, geeft Wim aan. “Dat is zonde, want je kunt echt wat betekenen voor mensen én voor je eigen bedrijf. Wij raden het iedere ondernemer aan om gebruik te maken van deze mogelijkheden. De mensen van de gemeente schakelen goed en snel. We krijgen de juiste informatie en ze slaan de plank zeker niet mis bij het matchen van kandidaten. Ze kijken goed mee naar wat voor iemand jij nodig hebt. Er zijn allerlei opties die je via de gewone arbeidsmarkt niet hebt.”
“Wij raden het iedere ondernemer aan om gebruik te maken van deze mogelijkheden. De mensen van de gemeente schakelen goed en snel.”
Meer weten?
Bent u ondernemer en wilt u mensen uit de bijstand en inburgeraars ook mogelijkheden bieden? Neem contact op met Esther van Dijk van de gemeente Oosterhout. Ze is bereikbaar via 06 - 28 833 311 of E.van.Dijk@oosterhout.nl.