Van 5 tot en met 11 mei 2025 staat Oosterhout in het teken van de week van ons water. Onder het motto "Wat jij doorspoelt, maakt écht het verschil!" ontdekken inwoners op een leuke en interactieve manier wat er onder de grond gebeurt met het riool en het water dat zij dagelijks gebruiken. De gemeente Oosterhout en haar partners organiseren een week vol activiteiten die laten zien wat wel en niet in het riool thuishoort en waarom dat zo belangrijk is. Van een rioolwandeling tot kijkjes achter de schermen, kinderen en volwassenen volgen stap voor stap de weg van het water na het doorspoelen.
Volop waterpret
Tijdens de Week van ons water zijn er diverse activiteiten. Drie Oosterhoutse basisscholen maken rapvideo’s onder begeleiding van Oogpunt Spraakwater over water en het riool, waarin leerlingen op een speelse manier het watertraject ontdekken. Ook krijgen veel basisschoolkinderen uit Oosterhout een waterkrantje vol puzzels en tips mee naar huis. Leerlingen van het voortgezet onderwijs krijgen een rondleiding bij Brabant Water om te zien hoe drinkwater wordt gewonnen en gezuiverd. Op zaterdag 10 mei kunnen gezinnen bij de Rioolontdekking onder begeleiding van rioolinspecteurs van MJ Oomen op het Basiliekplein een rioolrobot besturen en live volgen hoe deze het riool inspecteert op vuil, verstoppingen en andere vreemde voorwerpen. De week wordt zondag 11 mei afgesloten met een watermarkt op de gemeentewerf, waar bezoekers een rioolwandeling kunnen maken, toiletpotraces kunnen doen en mee kunnen doen aan een Moederdagbingo. Ook zijn er tips over waterbesparing.
Kleine moeite, grote boodschap
Wethouder Guus Beenhakker is blij dat de week van ons water wordt georganiseerd. “Met al deze activiteiten zetten we het riool echt centraal en maken we op een leuke en educatieve manier duidelijk dat kleine dagelijkse handelingen, zoals het doorspoelen van vet, haren, doekjes of andere stoffen, grote gevolgen kunnen hebben voor het riool en het klimaat. Verstoppingen, schade aan leidingen, slechte stoffen in het milieu en extra belasting voor de zuivering zijn vaak het gevolg. Door hier bewust mee om te gaan, dragen inwoners bij aan een gezond riool en een beter milieu,” aldus de wethouder klimaatadaptatie.
Een toekomst bestendige stad
Oosterhout is de afgelopen tientallen jaren sterk gegroeid, wat ook invloed heeft gehad op het rioolnetwerk. In de jaren ’30 werden de eerste riolen op kleine schaal aangelegd. Later werd het netwerk structureel uitgebreid om de stad van voldoende riolering te voorzien. Deze riolen zijn nu verouderd en bereiken het einde van hun levensduur. De komende jaren zullen veel straten opengaan om het riool te vervangen, zodat inwoners hun toilet en douche kunnen blijven gebruiken. Het vervangen van het riool zorgt er ook voor dat de gemeente Oosterhout klimaatbestendiger wordt. Zo worden er grotere en gescheiden riolen aangelegd om de stad beter bestand te maken tegen hevigere regenbuien, die door de klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Ook wordt steeds vaker ingezet op het laten infiltreren en opvangen van regenwater.
Meer informatie over de week van ons water is te vinden op www.oosterhout.nl/week-van-ons-water