Regionaal persbericht, mede namens de gemeente Oosterhout

Dakloze of thuisloze man in bestelbus

Het aantal dak- en thuisloze personen in 55 gemeenten in de regio’s Breda, Hart van Brabant, Holland Rijnland, Westelijke Mijnstreek, Gelderland-Zuid en West-Friesland is hoog. In totaal zijn 6.063 dak- en thuisloze mensen geteld. Opvallend is dat van de getelde volwassenen een derde vrouw is. Zij verblijven vaak met hun kind(eren) bij familie of vrienden, in een tijdelijke opvang, of in een vakantiewoning of stacaravan. Dat blijkt uit de tweede Nederlandse ETHOS-telling dak- en thuisloosheid van Hogeschool Utrecht en Kansfonds. De resultaten van deze telling worden vandaag, een dag voor Wereld Dakloze Mensen Dag, bekendgemaakt.

“De uitkomsten van de tweede ETHOS-telling bevestigen het beeld van de eerste telling”, vertelt Willem van Sermondt, programmaleider Kansfonds. “Dakloosheid is divers en treft heel verschillende mensen. Anders dan vaak wordt gedacht leeft de grootste groep niet op straat of in een opvang voor dakloze mensen. De meeste thuisloze mensen verblijven bij vrienden of familie, op een camping, in een antikraakpand, een schuur of in een auto. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen leven hierdoor soms onder erbarmelijke of onwenselijke omstandigheden.” 

Aan de tweede ETHOS-telling deden 377 telorganisaties mee. Onder andere gemeentelijke diensten, maatschappelijke opvangorganisaties, huisartsen, woningcorporaties, maatschappelijk werk en vrijwilligersinitiatieven brachten dak- en thuisloze mensen in kaart. Ook de gemeente Oosterhout deed hier aan mee.

Lees hier het hele persbericht van het Kansfonds. Daar zijn ook de resultaten per regio te vinden, waaronder die van de regio Breda.


Arnoud van Vliet, wethouder in Breda: 
“Het is goed dat deze cijfers er nu zijn. Ze geven ons meer houvast voor toekomstig beleid. We zien dat dak- en thuisloosheid heel verschillende oorzaken kan hebben. Dat betekent dat ook de aanpak ervan op meerdere terreinen hard nodig is.”


Clemens Piena, wethouder in Oosterhout: 
“Ook vanuit Oosterhout zetten we ons in om dak- en thuisloosheid in de regio tegen te gaan. Als onderdeel van die regionale verantwoordelijkheid hebben we ook veel lokale acties waarmee we inwoners kunnen helpen. Denk aan de belangrijke rol die de wijk-ggd’er en de wijkmakelaars spelen in de signalering. Maar denk ook aan het doorbraakfonds of aan alternatieve woonoplossingen voor spoedzoekers. Deze lokale acties hebben een positief effect op preventie, nazorg en terugvalpreventie, zodat mensen goed in onze wijken kunnen blijven wonen.”

 

Hulp in Oosterhout

Bent u dak- of thuisloos in de gemeente Oosterhout, of dreigt u dat te worden? Leeft u op straat, of logeert u bij familie, vrienden of kennissen? Dan kunt u hulp krijgen. Ga voor meer informatie naar de webpagina Hulp als u (bijna) dakloos bent