Van 5 t/m 12 oktober 2024 staat de gemeente Oosterhout in het teken van duurzaamheid.

Dit jaar wordt de Duurzaam Oosterhout Week voor de tiende keer georganiseerd. Tijdens deze week vinden allerlei activiteiten plaats. Het thema van dit jaar is ‘Duurzaam Thuis, een plek om te zijn’.

Van 5 tot en met 12 oktober is iedereen in Oosterhout en omstreken van harte welkom om deel te nemen aan de activiteiten. De focus ligt op het verduurzamen van de woning en tuin, maar ook op het sociale aspect van een duurzaam thuis: een fijne thuishaven, zowel nu als in de toekomst. 

Programma

1 augustus t/m 31 oktober

Ontdekkingsreis door Oosterhout | Locatie: De Markt, Oosterhout
Stap op de fiets en ontdek duurzame initiatieven in Oosterhout via twee fietsroutes. Fiets langs bedrijven, natuurgebieden en bijzondere plekken. Onderweg kunnen deelnemers via een leerzame app opdrachten spelen en filmpjes bekijken. Via video’s in de app vertellen inspirerende betrokkenen over hun bijdrage aan een duurzamer Oosterhout.


Zaterdag 5 oktober

Opening Duurzaam Oosterhout Week – Tien jaar Duurzaam Oosterhout Week! | 11.00  - 13.30 uur: De Cultuurmakerij, Oosterhout
Tijdens de officiële opening wordt het 10-jarig jubileum gevierd. Wethouders Willem-Jan van der Zanden en Guus Beenhakker openen de week. Lydia Fraaije vertelt over biomimicry en hoe we duurzame oplossingen kunnen vinden door te leren van de natuur. Na de presentatie van het volledige programma van de week volgt er een afsluitende lunch.


Zaterdag 5 t/m 12 oktober

Oosterhout Innovation Award (Online activiteit)
Ontdek zes innovatieve ideeën voor een duurzamer thuis, gepresenteerd door Oosterhoutse organisaties. Kanshebbers leggen hun idee uit via video’s die te zien zijn op de website oosterhoutinnovationaward.nl en op social media. Inwoners en ondernemers kunnen vanaf 1 oktober 2024 stemmen op hun favoriet. De Oosterhout Innovation Award is een prijs voor het meest innovatieve en duurzame bedrijf van Oosterhout.


Zaterdag 5 t/m 12 oktober

Duurzaam Thuis Expositie: Arendshof 2, Oosterhout
Oosterhoutse scholieren van het Sint-Oelbertgymnasium, Curio Effent en Mgr. Frencken College presenteren kunstwerken, die laten zien wat een duurzaam thuis voor hen betekent. Deze expositie biedt een unieke kijk op de toekomst door de ogen van de jongste generatie, met uiteenlopende ideeën van de woonkamer van de toekomst tot verhalen over duurzaamheid. Kom langs en bewonder de inspirerende werken.


Zaterdag 5 oktober

Winnaar Duurzaam Thuis ideeënwedstrijd: Samenkomen in Slotjes-West | 14.00 - 16.00 uur: Slotjes-West, Oosterhout
De buurt Slotjes-West won de Duurzaam Thuis ideeënwedstrijd met het idee om fruitbomen te planten, waarmee buurtbewoners samen producten kunnen maken. Op 5 oktober vieren zij deze overwinning en bespreken ze het initiatief. Er is ook een workshop waarin buurtbewoners gezonde sapjes leren maken en proeven.


Zondag 6 oktober

Sturen, gluren en bittergarnituren | 13.00 - 16.00 uur: Meerdere locaties in Oosterhout
Altijd al eens bij de buren willen gluren? Fiets langs duurzame hotspots in Oosterhout en ontdek op meer dan negen locaties praktische duurzame oplossingen. Onder het genot van culinaire hapjes, bereid door leerlingen van Curio Effent, gluur je op verschillende locaties naar binnen. Neem een kijkje bij bijvoorbeeld een groen dak en zie wat er komt kijken bij de aansluiting van zonnepanelen.


Maandag 7 oktober

Voorkom voedselverspilling voor een Duurzaam Thuis| 14.30 - 15.30 uur: Theater de Bussel, Oosterhout
Laura Hoogland, oprichtster van The Banana Factory, geeft een lezing over hoe voedselverspilling voorkomen kan worden. Laura deelt praktische tips, haar ervaringen en laat zien hoe een slim boodschappenlijstje een positieve impact kan maken.


Dinsdag 8 oktober

Ondernemersevent Future Talks & uitreiking De Groene Pluim 2024 | Vanaf 19.15 uur: Theater de Bussel, Oosterhout
Ontdek tijdens deze avond de toekomst van duurzaam ondernemen. Tijdens dit evenement spreken spraakmakende ondernemers over wat een duurzaam thuis op de werkvloer betekent. Wat kan een ondernemer bieden aan medewerkers op het gebied van groei, vitaliteit en cultuur binnen een organisatie?

Britt Breure, HR-manager van AFAS Software, deelt haar visie op werk en het belang van een goede werk-privébalans. Een andere spreker, wie dit is blijft nog even een verassing, is juist meer gefocust op de werkcultuur. Wethouder Willem-Jan van der Zanden reikt dit jaar tijdens het ondernemersevent Future Talks een Groene Pluim uit aan een ondernemer die zich onderscheidt op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.


Woensdag 9 oktober

Kindermiddag | 14.30 - 16.00 uur: MEK in Oosterhout
Tijdens deze middag leren kinderen spelenderwijs over duurzaamheid. Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een eigen vogelhuisje maken.


Woensdag 9 oktober

Film op locatie | 19.30 - 21.30 uur: Arendshof 2 in Oosterhout
Thuis, het is een plek om te zijn. Bekijk de film Nowhere Special van Uberto Pasolini, over een vader die een nieuw thuis voor zijn zoontje zoekt. In het toekomstige duurzame thuis van de gemeente Oosterhout wordt deze film vertoond. Onder het genot van een drankje wordt de kijker meegenomen in dit aangrijpende, liefdevolle en ontroerende verhaal.


Woensdag 9 t/m vrijdag 11 oktober

Het waanzinnige circulaire bouwdorp en atelier | 14.00 - 17.00 uur: Stichting BOCK in Oosterhout
De jeugd van Oosterhout gaat aan de slag met het bouwen van een toekomstig duurzaam thuis. Kinderen bouwen hun eigen duurzame thuis in een omgetoverde bouwhal. Ze kunnen hun creativiteit de vrije loop laten in de werkplaats vol gereedschap en materialen, en zelfs in een kledingatelier duurzame mode maken.


Donderdag 10 oktober

Kookworkshop ‘Duurzamer Eten’ | 17.00 - 21.00 uur: Gemeentewerf in Oosterhout
Kok Marion leert de deelnemers hoe ze met lokale producten duurzame gerechten kunnen maken. Tijdens het koken worden er waardevolle tips gegeven en na afloop genieten de deelnemers samen van het zelfgemaakte diner.


Vrijdag 11 oktober

Club JONG | 17.00 - 19.00 uur: Museum Moya in Oosterhout
Jongeren gaan tijdens deze avond met elkaar in gesprek over belangrijke onderwerpen in de gemeente. Er is een inspirerende spreker, sushi en er worden verschillende workshops gegeven. Jongeren kunnen hun stem laten horen en hun mening geven.


Zaterdag 14 oktober

Oosterhout Duurzaamheidsfestijn | 10.00 - 16.00 uur: Arendshof (bij de HEMA) in Oosterhout
De Duurzaam Oosterhout Week wordt ieder jaar feestelijk afgesloten met een markt. Dit jaar vindt de tiende editie plaats, om dit te vieren is er op de afsluitende dag een Duurzaamheidsfestijn georganiseerd. Wethouder Willem-Jan van der Zanden opent dit festijn feestelijk om 10.00 uur. Er zijn meer dan 30 lokale bedrijven en organisaties, live muziek en prijzen om te winnen. Ook zijn er leuke kinderactiviteiten, zoals een knutselhoek en een ritje met het treintje.

Bekijk alle deelnemende bedrijven en organisaties op www.duurzaamoosterhout.nl