Nieuwsupdate aanpak jeugdcriminaliteit in Oosterheide

Op 2 juli 2024 hebben we als gemeente Oosterhout de definitieve toekenning gekregen van het ministerie van Justitie & Veiligheid, dat we 1,5 miljoen euro krijgen vanuit het landelijke programma Preventie met Gezag. Met dit initiatief willen we voorkomen dat jongeren de stap zetten naar de (drugs)criminaliteit en daarin verder afglijden.

Met deze nieuwsupdate vertellen we meer over onze aanpak binnen Preventie met Gezag en nemen we u mee in de stand van zaken op dit moment:

Gericht op Oosterheide

Binnen de gemeente Oosterhout blijkt de wijk Oosterheide het meest kwetsbaar te zijn voor criminaliteit. Daarom hebben we dit voorjaar een aanvraag bij het ministerie ingediend die specifiek gericht is op deze wijk.

Met de goedkeuring van ons plan van aanpak kunnen we de komende 5 jaar gericht investeren in de wijk Oosterheide om te voorkomen dat jongeren tussen de 8 tot 23 jaar in de (georganiseerde) criminaliteit terechtkomen. Dit doen we door te werken vanuit 4 pijlers: perspectief, preventief, vroegsignalering en repressief.

Interventies

Hieronder benoemen we kort de zes interventies zoals we die in ons plan hebben opgenomen:

  1. Wijkaanpak Oosterheide
    Doel: de invloed van criminele netwerken/subjecten terugdringen, zodat we de balans in het woon- en leefklimaat herstellen.
  2. Preventieve aanpak
    Doel: weerbaarheid van kinderen vergroten, zodat we ‘jonge aanwas’ in de criminaliteit voorkomen.
  3. Kennis en kunde vergroten
    Doel: basiskennis van professionals vergroten aangaande jeugd(criminaliteit)/ straatcultuur & weerbaarheid, zodat we effectieve interventies op maat kunnen inzetten.
  4. Inzet van social marketing
    Doel: gezinnen (kinderen) verleiden tot ander gedrag, wat leidt tot positieve maatschappelijke of sociale veranderingen en minder kansenongelijkheid.
  5. Vroegsignalering en perspectief
    Doel: toekomstig crimineel gedrag voorkomen door risico’s vroeg te signaleren en gezinnen te ondersteunen om kinderen een positief toekomstperspectief te geven.
  6. Repressie en perspectief
    Doel: crimineel gedrag voorkomen door met een persoonsgerichte aanpak jongeren toe te leiden naar werk, zodat ze meer stabiliteit en toekomstperspectief ervaren.

 

Uitvoeringsplan

Sandy den Haan is projectleider wijkaanpak & preventie met gezag binnen de gemeente Oosterhout. Zij is op dit moment druk bezig met het aanscherpen van onze aanvraag in een uitvoeringsplan. Bij die uitwerking zijn ook diverse collega’s betrokken, denk aan de wijkmakelaar in Oosterheide en medewerkers van MOOVE en van het programma JONG.

Verder is Preventie met Gezag onderdeel van de brede wijkenaanpak. Vanuit dit programma werken we als gemeente dan ook nauw samen met diverse partners in Oosterhout, zoals scholen, jongerenwerkers en woningcorporatie Thuisvester.

Wat loopt er nu?

De planning is dat het uitvoeringsplan Preventie met Gezag eind 2024 klaar is. In de tussentijd zitten we niet stil. Half april dit jaar organiseerden we al een eerste kick-off-sessie binnen de gemeente Oosterhout, gericht op jeugdcriminaliteit, georganiseerde misdaad, preventie en weerbaarheid. In deze sessie werd uitvoerig stilgestaan bij de bekende risico- en beschermende factoren en de signalen op ‘jonge aanwas’.

Er staan ook drie trainingen op de planning, die voorvloeien uit de interventie ‘Kennis en kunde vergroten’:

  • Training 10 september 2024: Straatcultuur, social media en jeugdcriminaliteit
    Criminoloog Jeroen van de Broek geeft inzicht in hoe de hybride werkelijkheid van straatgeoriënteerde jongeren eruitziet en reikt handvatten aan om met deze werkelijkheid om te gaan. Deze training is voor een selecte uitvoeringsgroep in de wijk Oosterheide.

  • Training 16 september 2024: Herkennen van luxe goederen / ongebruikelijk bezit
    Trainster Daniëlle van Nes leert hoe je luxe goederen kunt herkennen en wat je met de signalen kunt doen. Deze training is voor een selecte uitvoeringsgroep in de wijk Oosterheide.

  • Workshop 12 december 2024: Het puberbrein
    Trainster Aletta Smits vertelt hoe we in ons werk rekening houden met het puberbrein. Deze training wordt breed uitgezet (maximaal 100 genodigden).

Meer weten?

Wilt u meer weten over Preventie met Gezag? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met Sandy den Haan via S.den.Haan@oosterhout.nl.