Nieuwsberichten
Gemeente Oosterhout op bezoek bij Freightned

Hoe help je statushouders aan een baan? De gemeente Oosterhout zet vol in op het aan het werk krijgen van inburgeraars. De afgelopen tijd zijn 86 statushouders ondergebracht in projecten, stages en vrijwilligerswerk bij meer dan vijftien bedrijven en organisaties in Oosterhout. BNDeStem schreef er een mooi artikel over na een bezoek bij vier van deze bedrijven.

We brachten een bezoek aan Freightned Logistics, Leger des Heils Reshare, Stichting Kinderopvang Oosterhout (SKO) en busmaatschappij Arriva. Deze maatschappelijk betrokken organisaties geven inburgeraars een kans binnen hun organisaties. Zowel de begeleiders als de statushouders die daar aan het werk waren, verwelkomden ons met open armen.

Esther van Dijk en Chantal Mathot vertelden tijdens dit bezoek enthousiast over hun inspanningen om inburgeraars en Oosterhoutse ondernemers aan elkaar te koppelen. “Werk en participatie zijn naast taalles een belangrijk onderdeel van de inburgering”, vertelt Esther. “Wie ben je, wat kan je? Opbouwen van een sociaal netwerk, omgang met collega’s. Je ziet dat een gevlucht en getraumatiseerd gezin anders al snel geïsoleerd raakt.”

Het vinden van bedrijven die bereid zijn om statushouders aan te nemen, is niet altijd eenvoudig. Er is vaak sprake van koudwatervrees door allerlei regels en de taalbarrière. De gemeente Oosterhout biedt hierbij ondersteuning door bedrijven te ontzorgen, aldus Esther van Dijk.

Krapte op de arbeidsmarkt

Het mes snijdt aan twee kanten, want het kan organisaties ook veel opleveren. Burgemeester Mark Buijs: “De krapte op de arbeidsmarkt wordt versterkt door de vergrijzing. Alle handjes zijn nodig. In iedereen zit potentieel, we zouden hier veel meer aan moeten doen in Nederland. Uiteindelijk betaalt het zich terug.” De vier Oosterhoutse organisaties bevestigen dit en zijn positief over de goede krachten en over de bemiddeling van de gemeente Oosterhout.

Inspiratie voor andere organisaties

De gemeente Oosterhout hoopt ook andere ondernemers en organisaties te inspireren om hun deuren open te zetten voor statushouders. Inburgeraars volgen niet alleen taallessen als onderdeel van hun inburgering. De gemeente begeleidt hen ook naar bedrijven en organisaties voor bijvoorbeeld stageplaatsen, vrijwilligerswerk, leerwerkplekken of betaald werk.

“Laat ze lekker meedoen”, zoals coördinator Jacky den Bol van Arriva is geciteerd in BNDeStem. “Meedoen in de maatschappij, daar gaat het om.”

Neem contact op

Bent u geïnteresseerd? Ziet u mogelijkheden om als Oosterhoutse ondernemer of organisatie een stageplaats, leerwerktraject of betaald werk aan te bieden? Neem dan contact op met Esther van Dijk van de gemeente Oosterhout via 06-28 833 311 of per mail via E.van.Dijk@oosterhout.nl.