Tips via de adreszoeker en hulp van het energiebespaarteam

De gemeente Oosterhout zet zich in voor een schonere en duurzame toekomst door over te stappen op andere energiebronnen. Voor het behoud van ons milieu en een gezonder klimaat voor huidige en toekomstige generaties. Door het verminderen van CO2-uitstoot en het afbouwen van het gebruik van aardgas, wil de gemeente bijdragen aan een duurzamer leefmilieu en de effecten van klimaatverandering beperken.

In de komende jaren gaan we stap voor stap over op duurzame oplossingen voor het verwarmen van onze huizen en het verkrijgen van warm water. Momenteel gebruiken de meeste huishoudens nog aardgas, maar het doel van de gemeente Oosterhout is om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn.

Wat kunt u doen?

Er zijn verschillende manieren om van het aardgas af te gaan. In sommige wijken komt er in de toekomst waarschijnlijk een warmtenet waar inwoners zich op aan kunnen sluiten, terwijl dit in andere wijken niet mogelijk is.

De gemeente Oosterhout lanceert de adreszoeker om inwoners te helpen met tips voor het verduurzamen van hun woning en om hen te informeren over de laatste gemeentelijke ontwikkelingen. Via de adreszoeker kunnen inwoners zien wat de mogelijke plannen van de gemeente zijn en hoe ze zich hier het beste op kunnen voorbereiden. Als er een andere warmteoplossing mogelijk is dan aangegeven voor hun wijk, zijn woningeigenaren uiteraard vrij om te kiezen voor een andere warmteoplossing.

De adreszoeker geeft advies in maatregelen waarmee inwoners ongeacht de warmteoplossing geen spijt van krijgen. Naast tips is er ook meer informatie over beschikbare subsidies en leningen te vinden. Een centrale plek voor vragen en antwoorden die regelmatig wordt bijgewerkt. Het werkt eenvoudig:

  1. Vul uw adres in op www.duurzaamoosterhout.nl/aardgasvrij-oosterhout/
  2. Krijg tips voor het verduurzamen van uw woning en informatie over de laatste gemeentelijke ontwikkelingen

De informatie in de adreszoeker is gebaseerd op de huidige technologieën, innovaties en financiële onzekerheden. De gemeente blijft de komende jaren onderzoeken welke verwarmingsmethode per wijk de beste is.

Hulp van het energiebespaarteam

Niet iedereen heeft de middelen om direct aan de slag te gaan. Daarom biedt het energiebespaarteam, waarin de gemeente samenwerkt met verschillende maatschappelijke partners zoals Oosterhout Nieuwe Energie en MidZuid, ondersteuning.  Dit team staat klaar om inwoners met beperkte financiële middelen en een slecht energielabel te helpen bij het isoleren van hun koopwoning.

Een energiebuddy begeleidt en ondersteunt inwoners tijdens het hele proces van verduurzaming. Het energiebespaarteam voert stapsgewijs energiebesparende maatregelen uit, waardoor inwoners op een laagdrempelige manier worden ontzorgd.

Een stap naar de toekomst

“Samen werken we aan een aardgasvrij Oosterhout. De eerste stap is altijd isolatie”, aldus wethouder Willem-Jan van der Zanden. “We begrijpen dat alle informatie soms overweldigend kan zijn, daarom bieden we overzicht en ondersteuning. We willen dat iedereen mee kan doen aan een duurzame toekomst.”

Het energiebespaarteam start binnenkort in een aantal straten in de buurt Leijsenakkers. Inwoners die in aanmerking komen, ontvangen een brief met meer informatie.