Nieuwsberichten

Reageer t/m 31 oktober 2024 op de plannen.

Nederwiek 3

De elektriciteit die we gebruiken,  komt  steeds vaker van duurzame bronnen zoals windmolens op de Noordzee. Netbeheerder TenneT wil rond 2027 beginnen met de aanleg van een ondergrondse elektriciteitskabel en de bouw van een ‘converterstation’ om een nieuw windpark op zee aan te sluiten op het net op het land. Ook wel Nederwiek 3 genoemd.  Een converterstation zet wisselstroom om in gelijkstroom. Tennet heeft vier mogelijke routes voor de kabel onderzocht en elf locaties voor het converterstation. Onze gemeente is één van de elf locaties waar dit converterstation en de kabel mogelijk komt. 

Bekijk de uitlegvideo Nederwiek 3 en de interactieve kaart op www.tennet.eu/nl/projecten/net-op-zee-nederwiek-3.

Onderzoek afgerond

Afgelopen maanden zijn onderzoeken uitgevoerd, zodat alle routes en alle locaties goed met elkaar vergeleken kunnen worden. De belangrijkste uitkomsten van het Nederwiek 3 op het milieu,  de omgeving, techniek, kosten en relaties met andere geplande projecten staan in de rapporten ’Integrale effectenanalyse’ en ’Milieueffectrapport fase 1’ op www.rvo.nl/nederwiek3.

U kunt nu reageren

Tot en met 31 oktober 2024 kunt u een reactie op deze documenten doorgeven aan het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Dat kan door het online formulier in te vullen op www.rvo.nl/nederwiek3, door te bellen, door een brief te sturen aan Bureau Energieprojecten of tijdens een van de inloopavonden bij een notulist. Contactgegevens staan op de hiervoor genoemde website.

Inloopavonden

In de komende weken worden verschillende inloopavonden georganiseerd, waar u zich kunt laten informeren over het project. Ook andere energieprojecten die mogelijk in onze gemeente worden gerealiseerd zullen aanwezig zijn. Iedereen is van harte welkom tussen 19:00 en 21:00 bij:

Ook is er een spreekuur op het gemeentehuis van gemeente Moerdijk in Zevenbergen op donderdag 3 oktober. U kunt dan tussen 14:00-17:00 uur en tussen 18:00-20:00 uur binnenlopen voor meer informatie, om uw vragen te stellen of om een reactie in te dienen. Naast Net op zee Nederwiek 3 zijn ook de volgende projecten vertegenwoordigd:

Planning

Eind 2024 kiest de minister van Klimaat en Groene Groei één voorkeursroute en één voorkeurslocatie voor het converterstation. Deze voorkeursroute kan een combinatie zijn van onderdelen van de routes die nu in beeld zijn. De aanleg start volgens de planning in 2027. In 2031 wordt het project naar verwachting in gebruik genomen.  

Benieuwd naar andere energieprojecten bij u in de buurt? Bekijk de digitale projectenkaart op www.bureau-energieprojecten.nl en zoek op uw eigen adres. Of bekijk direct de projectpagina’s van andere projecten: