Oosterhout wordt genoemd als mogelijk aansluitpunt op het waterstofnetwerk.

Delta Rhine Corridor

De Delta Rhine Corridor (DRC) is een groot project voor het aanleggen van ondergrondse leidingen van de Rotterdamse Haven, via onder andere Oosterhout, naar Duitsland. Onlangs is er duidelijkheid gekomen over de voortgang van de DRC. De Tweede Kamer is geïnformeerd dat door de betrokken ministers is besloten dat de DRC verder wordt ontwikkeld voor waterstof- en CO₂-buisleidingen.

Dit biedt voordelen voor de verduurzaming van de industrie en de economie van Oosterhout, inclusief de werkgelegenheid. Oosterhout wordt genoemd als mogelijk aansluitpunt op het waterstofnetwerk.

Project Delta Rhine Corridor

De Delta Rhine Corridor (DRC) is een grootschalig project om ondergrondse leidingen aan te leggen vanuit de Rotterdamse haven, via Moerdijk naar Duitsland. Dit project is essentieel voor de toekomst van onze industrie. Het aanleggen van buisleidingen voor waterstof en CO₂ verlaagt de uitstoot van broeikasgassen en voorziet de industrie van de benodigde infrastructuur om schoner te produceren. Dit levert niet alleen een bijdrage aan de klimaatdoelen, maar versterkt ook de ontwikkeling van een duurzame economie.

Beperktere scope om te versnellen

Om de verduurzaming van de industrie te versnellen en verdere vertraging van de Delta Rhine Corridor (DRC) te voorkomen, heeft het kabinet besloten prioriteit te geven aan waterstof- en CO₂-infrastructuur. Het oorspronkelijke plan voor de DRC, waarin meerdere buisleidingen zoals ammoniak en gelijkstroomkabels werden gecombineerd, bleek te ambitieus en ingewikkeld.

Door het project nu te richten op waterstof en CO₂ kan het project verder en ontstaat duidelijkheid voor alle betrokken partijen. Hierdoor kunnen de waterstof- en CO₂-leidingen volgens een heldere tijdlijn worden gerealiseerd, met een geplande afronding tussen 2031-2033. Dit biedt bedrijven de zekerheid om de benodigde investeringen in duurzame technologie te blijven doen. Tegelijkertijd versterkt het de positie van Nederland als internationale waterstofhub en betrouwbare locatie voor CO₂-opslag.

Positieve gevolgen voor Oosterhoutse economie en werkgelegenheid

Ook bedrijven met een hoge energievraag in de gemeente Oosterhout, voorzitters van de bedrijventerreinverenigingen en VNO-NCW hebben aangegeven toegang tot waterstof van groot belang te vinden voor de continuïteit van hun bedrijfsvoering. Dit bericht van de minister is in die zin een gunstig bericht voor Oosterhout, voor Oosterhoutse bedrijven en de werkgelegenheid.

Oosterhout wordt naast andere gemeenten benoemd als aankoppel-locatie in de brief aan de kamer waar het gaat over de motie Grinwis c.s. Hierbij geeft de minister aan dat met de provincie Noord-Brabant nog recent onderzoek is gedaan naar de industriële clusters die perspectief bieden op een verbinding met het waterstofnetwerk in de DRC. Vervolgafspraken worden hierover gemaakt door de initiatiefnemer Gasunie in de ruimtelijke procedure.

Vertraging diepe aanlanding stroomkabels geen gevolgen voor Oosterhout

De consequentie van dit besluit is wel dat voor de diepe aanlanding van windenergie op zee naar een andere route gezocht moet worden. Dit vraagt waarschijnlijk een nieuwe planstudie door TenneT. Naar inschatting van TenneT worden de stroomkabels voor het wind op zee project VAWOZ dan pas gerealiseerd vanaf 2040. De diepe aanlanding betreft de gemeenten Moerdijk, Tilburg, Graetheide en Maasbracht. Hierdoor zou de netcongestie in deze delen van Nederland mogelijk langer aanhouden. In overleg met TenneT kijkt het ministerie van Klimaat en Groene Groei daarom of via een andere procedure de realisatie eerder kan starten.

Voor Oosterhout heeft het uitstellen van de diepe aanlanding waarschijnlijk geen direct effect op de netcongestie. Het wind op zee project Nederwiek 3 landt al in 2030 aan op de 380Kv elektriciteitscentrale in Geertruidenberg, van waaruit Oosterhout wordt voorzien van stroom. 

Geen ammoniakleiding in de DRC

Een buisleiding voor Ammoniak maakt ook niet langer deel uit van de DRC, binnen dit kabinetsbesluit. Het college van de gemeente Oosterhout heeft in oktober 2023 in een zienswijze op het Nationaal plan Energiesysteem en Programma Energie Hoofstructuur aan de minister laten weten grote waarde te hechten aan een ammoniakleiding binnen de DRC. Dit om het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor door het dorp Dorst te verminderen.

Het college van Burgemeester en wethouders betreurt op dit punt het besluit van de minister. De ammoniakbuisleiding blijft voor het college een belangrijk lobbypunt dat samen met de provincie en andere gemeenten in de stedelijke regio Breda-Tilburg wordt opgepakt.

Bijeenkomst voor bedrijven

Strategisch adviseur duurzaamheid Anneke van Omme en projectleider bedrijven Piet Ackermans bereiden een bijeenkomst voor in Q1 2025 voor Oosterhoutse bedrijven die belangstelling hebben voor waterstof en/of CO2. Hierbij nodigt de gemeente Hynetwork (onderdeel van Gasunie), Arcadis, het ministerie en de provincie uit, om tot een gezamenlijk plan te komen voor een Oosterhoutse aansluiting op de DRC en distributienetwerk. Het is belangrijk dat ondernemers zoals u hun interesse om deel te nemen kenbaar maken.  

Wilt u zich alvast aanmelden voor deze bijeenkomst? Of heeft u nu al vragen over de DRC en kansen voor toepassing van waterstof in uw bedrijf? Stuur dan een bericht aan duurzaam@oosterhout.nl 

Meer informatie

Besluit

Het besluit en de motivatie is te lezen in de kamerbrief: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2024/12/05/scope-en-vervolg-delta-rhine-corridor

Project

https://www.rvo.nl/onderwerpen/bureau-energieprojecten/lopende-projecten/drc

Uitrolplan voor de aanleg

https://www.hynetwork.nl/en/about-hynetwork/hydrogen-network-netherlands#