Besluitenlijst college Nieuwsberichten

Vergadering burgemeester en wethouders Oosterhout, 27 mei 2024

Foto college van burgemeester en wethouders Oosterhout

Bouwen voor de toekomst


Vervolg Masterplan Dorst

Het college stelt de gemeenteraad voor om het Masterplan Dorst 2030 te zien als stip op de horizon voor de toekomstige ontwikkeling van Dorst. Daarbij geeft het college de volgende vier kaders mee:

  • Een integraal kindcentrum (IKC) op de huidige locatie van basisschool Marcoen.
  • Op korte termijn is het niet mogelijk om een alternatief voor de Rijksweg N282 te realiseren. Dit blijft wel een wens voor de toekomst.
  • De gemeente voert eerst een aantal geplande verkeerskundige maatregelen uit en monitort de verkeersdrukte in Dorst. Onderzoek naar aanvullende verkeersmaatregelen volgt daarna.
  • De sportvelden blijven voorlopig op de huidige locatie.

Met het realiseren van een IKC en het uitvoeren van een aantal verkeerskundige maatregelen, zet de gemeente een eerste stap om de leefbaarheid, veiligheid en verkeerscirculatie in Dorst de komende jaren te verbeteren. De problemen van het verkeerslawaai en overige overlast die van de N282 wordt ervaren, wordt hiermee niet opgelost. 
Voor het vervolg van het Masterplan gaat de gemeente in gesprek met bewoners van Dorst om verder te werken aan de vijf thema’s: identiteit, mobiliteit, voorzieningen, wonen en samenhang. Deze gesprekken wil de gemeente vormgeven samen met het Platform Dorst.


Ontwikkelingen Arkendonk

  • Herontwikkeling Arkendonk
    Het college heeft besloten de gemeenteraad te informeren over stand van zaken rondom de herontwikkeling van Arkendonk. Dit gaat onder ander over de invulling van ‘de Strip’, met daarin het nieuwe activiteitencentrum en zo’n 30 appartementen. En over de invulling van ‘het Blok’, met in de plint ruimte voor winkels of zorgfuncties en daarboven zo’n 40 appartementen. Het college vraagt de gemeenteraad om krediet beschikbaar te stellen voor de verdere uitwerking van deze plannen.
  • Sporthal Arkendonk
    Het college stelt het definitief ontwerp van sporthal Arkendonk beschikbaar aan de gemeenteraad. Dit ontwerp betreft een vernieuwde sporthal met een eigentijds karakter, die voldoet aan alle normen en eisen van deze tijd. Daarnaast vraagt het college aan de raad om krediet beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van de werkzaamheden. De verwachting is dat de werkzaamheden in het laatste kwartaal van 2024 starten. Na besluitvorming volgt een informatieavond voor omwonenden en gebruikers van de sporthal.


295 appartementen Esdoornlaan 

Op de voormalige locatie van de Praxis aan de Esdoornlaan is het plan om vier woongebouwen te bouwen met in totaal 295 appartementen, waarvan 30 procent sociale huur, 37 procent middeldure koop/huur en 33 procent dure koop/huur.
Het college stelt de gemeenteraad voor om dit nieuwbouwproject mogelijk te maken, door de reactienota op de ingediende zienswijze vast te stellen en door het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. Ook legt het college het beeldregieplan ter vaststelling voor aan de raad en stelt het college hogere grenswaarden vast in het kader van de Wet geluidhinder.


Transformatie Tricorp-terrein Bredaseweg (het Voltkwartier)

Ontwikkelaar Tricorp Beheer en Beleggingen B.V. wil het Voltkwartier aan de Bredaseweg transformeren tot een plek voor wonen, werken en maatschappelijke voorzieningen (zoals huisarts en fysio) in een duurzame en groene omgeving. 
Het plan is hier om onder andere 80 woningen te bouwen, zowel grondgebonden als appartementen, die geschikt zijn voor meerdere doelgroepen. In het plan wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan het behouden van het aanwezige groen, het toevoegen van een parkachtige (woon-werk)omgeving en duurzame oplossingen zoals groene daken. Het college heeft besloten om in principe mee te werken aan dit plan, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.


Kansengelijkheid


Voortzetting pilot hulp bij het huishouden

De gemeente Oosterhout kampt, net als veel andere Nederlandse gemeenten, met wachtlijsten voor huishoudelijke hulp, die de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aanbiedt. In 2023 voerden we met succes de pilot ‘huishouden op eigen kracht’ uit, waarbij ergotherapeuten inwoners hielpen om zelf weer huishoudelijke taken (opnieuw) op te pakken.
Het grote voordeel hiervan is dat inwoners langer zelfredzaam blijven en langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Een bijkomend voordeel is dat het op korte termijn de wachtlijst kan verminderen, doordat inwoners minder hulp bij het huishouden (HbH) nodig hebben. 
Het college stelt voor om de pilot voort te zetten in de vorm van HbH-plus conform de bijbehorende startnotitie en om dit verder uit te werken tot een plan van aanpak voor de komende jaren.


Algemeen


Verder heeft het college:

  • besloten de gemeenteraad te informeren over de tijdelijke locatie voor activiteitencentrum de Bunthoef;
  • besloten de gemeenteraad voor te stellen om het jaarverslag en de jaarrekening 2023 vast te stellen. Ook vraagt het college aan de raad om akkoord te gaan met de voorgestelde bestemming van het positieve resultaat over het jaar 2023;
  • de eerste concernrapportage 2024 vastgesteld en besloten de gemeenteraad voor te stellen akkoord te gaan met de beslispunten die in de raadsnota zijn opgenomen;
  • besloten de gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan Dorst-Oost 2023 gewijzigd vast te stellen, zodat daar 165 grondgebonden woningen gebouwd kunnen worden;
  • besloten om contactpersonen aan te wijzen in het kader van de Wet open overheid (Woo) en de raad voor te stellen het aanwijzingsbesluit Woo-contactpersoon vast te stellen;
  • besloten om de bijgestelde subsidie aan Surplus Welzijn vast te stellen, zodat zij de huidige brede en laagdrempelige dienstverlening aan inwoners kan blijven voortzetten; 
  • besloten het bestemmingsplan ‘Parapluherziening geluidzones bedrijventerreinen 2024’ ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad en de raad te vragen om het ontwerpbestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen;
  • besloten om de collegevergaderingen in de weken 30, 31 en 32 te laten vervallen vanwege het zomerreces en maatregelen te treffen waardoor in spoedeisende gevallen toch collegebesluiten kunnen worden genomen.