Een tijdelijk bouwwerk is een bouwwerk dat maximaal 15 jaar op 1 plek staat. Voorbeelden van tijdelijke bouwwerken zijn: een noodlokaal bij een school, een bouwkeet, een noodwinkel, een strandpaviljoen en een noodwoning.
Een bouwwerk moet passen in de omgeving en het moet voldoen aan technische eisen. Dit geldt ook voor een tijdelijk bouwwerk. De regels zijn wel minder streng voor een nieuw tijdelijk bouwwerk dan voor een nieuw blijvend bouwwerk.
Tijdelijk bouwwerk plaatsen
Meestal moet u alleen een melding doen als u een tijdelijk bouwwerk gaat plaatsen. Soms moet u een vergunning aanvragen. U moet bijvoorbeeld een vergunning aanvragen in de volgende gevallen:
- Het bouwwerk is hoger is dan 5 meter.
- Het bouwwerk past volgens het omgevingsplan niet op de plek.
Tijdelijk bouwwerk gaan gebruiken
In sommige gevallen moet u ook een melding doen voordat u een tijdelijk bouwwerk gaat gebruiken. Dit geldt in de volgende gevallen:
- Er gaan mensen wonen in het bouwwerk vanwege kamerverhuur of zorg.
- Bij normaal gebruik zijn er meer dan een bepaald aantal mensen in het bouwwerk.
Controle technische eisen
Gaat u een nieuw tijdelijk bouwwerk bouwen? Dan moet u misschien een kwaliteitsborger inhuren. Een kwaliteitsborger controleert of het bouwwerk technisch goed genoeg is. Een kwaliteitsborger is verplicht bij bijvoorbeeld een tijdelijke:
- woning
- veestal
- fabriekshal
- brug voor voetgangers of fietsers
- zendmast