De uitkering wordt maandelijks achteraf uitbetaald (januari wordt in februari uitbetaald, etc.). Alleen wanneer wij als gemeente over de juiste en volledige gegevens beschikken, heeft u elke maand rond de 15de de uitkering op uw rekening staan.

Accordion item is ingeklapt

De hoogte van een bijstandsuitkering (bijstandsnorm) wordt door het Rijk vastgesteld. Normaal gesproken wijzigt de bijstandsnorm twee keer per jaar, namelijk op 1 januari en op 1 juli. In het normenoverzicht staan de bijstandsnormen, geldend vanaf 1 januari 2025.

Accordion item is ingeklapt

Als u een bijstandsuitkering ontvangt, krijgt u ook vakantiegeld. Daarvoor reserveert de gemeente Oosterhout elke maand 5% van de bijstandsuitkering. U ontvangt het vakantiegeld in de laatste week van de maand juni.

Als het recht op een bijstandsuitkering stopt, ontvangt u het vakantiegeld uiterlijk drie maanden na de einddatum van de uitkering. bent u de gemeente Oosterhout met betrewkking tot de bijstandsuitkering nog geld verschuldigt dan kan er verrekening met het vakantiegeld plaatsvinden.

Accordion item is ingeklapt

Als u een uitkering van de gemeente Oosterhout ontvangt, mag de gemeente u vragen daarvoor een tegenprestatie te doen. Die tegenprestatie bestaat uit onbetaald werk dat nuttig is voor de samenleving.

Wat is een tegenprestatie?

Een tegenprestatie bestaat uit activiteiten met de volgende kenmerken:

  • het is geen werk waarvoor u eigenlijk betaald moet worden. Het mag dus geen ‘gewone (reguliere) baan’ zijn;
  • het hoeft geen activiteit te zijn waarmee u uw kansen op betaald werk vergroot, zoals bij een participatieplaats of vrijwilligerswerk vaak wel het geval is;
  • de activiteit mag uw kansen op betaald werk niet in de weg zitten. Er is dus geen sprake van verdringing van regulier werk;
  • het moeten activiteiten zijn die u uit moet kunnen voeren. Dat wil zeggen dat de gemeente bij een tegenprestatie rekening moet houden met:
    • uw lichamelijke of psychische beperkingen;
    • de zorg voor (jonge) kinderen;
    • de zorg voor een hulpbehoevende partner of familielid (mantelzorg);
    • uw beheersing van de Nederlandse taal;
    • de reistijd van uw huis naar de werkzaamheden.

Wat kunt u doen als tegenprestatie?

U kunt verschillende dingen doen. Tegenprestaties zijn bijvoorbeeld klussen die door verenigingen, organisaties en maatschappelijke instellingen worden aangeboden via 'Oosterhout voor elkaar' of 'NL voor elkaar'. Denk hierbij aan:

  • koffie schenken in een wijkhuis;
  • leesouder zijn op school;
  • het opknappen van speelplekken in de wijk;
  • taalmaatje zijn voor inburgeringsplichtigen;
  • na een storm de takken van wandelpaden in het stadspark verwijderen en ander klein natuuronderhoud.

Misschien bent u al actief als vrijwilliger. Dan kunt u de gemeente voorstellen om uw vrijwilligerswerk als tegenprestatie te zien.

Vrijwillige tegenprestatie

De gemeente kan u (ter stimulering van uw participatie) vragen een vrijwillige tegenprestatie te verrichten. U bepaalt dan zelf wat de tegenprestatie in gaat houden.

Als u de bereidheid heeft tot het doen van een tegenprestatie, ondersteunt de gemeente u bij het vinden van een geschikte tegenprestatie als u zelf onvoldoende in staat bent om geschikte activiteiten te vinden. De gemeente kan in dit geval het verrichten van mantelzorg of vrijwilligerswerk beschouwen als een geschikte tegenprestatie. 

Verplichte tegenprestatie

Als u arbeid te kunnen verrichten, maar u zet zich onvoldoende in om werk te vinden, kan de gemeente u verplichten een tegenprestatie te verrichten. Deze tegenprestatie moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • de tegenprestatie wordt opgedragen voor een maximale tijdsduur van drie maanden;
  • de tegenprestatie wordt opgedragen voor maximaal tien uren per week;
  • de tegenprestatie kan binnen een periode van twaalf maanden éénmalig aan u worden opgedragen.

U draagt zelf de verantwoordelijkheid voor de uit te voeren tegenprestatie. Als u deze verantwoordelijkheid niet of onvoldoende neemt, kan de gemeente voor u beslissen welke tegenprestatie u moet gaan doen. Ook kan de gemeente aan u een afstemming opleggen, omdat u niet of onvoldoende voldoet aan de voorwaarden die aan de bijstandsuitkering verbonden zijn.

Wat zijn de voordelen voor u?

Een tegenprestatie doen kan heel nuttig zijn. Niet alleen voor de samenleving, maar ook voor u zelf:

  • u ontmoet andere mensen;
  • u ontwikkelt vaardigheden die u bij een betaalde baan goed kunt gebruiken;
  • u doet iets goeds voor andere mensen.

Wat gebeurt er als u niet meewerkt?

Als de gemeente van u een tegenprestatie vraagt en u wilt hier niet aan meewerken, dan kan de gemeente u een afstemming opleggen. Dat houdt in dat u één maand òf een aantal maanden een lagere of geen uitkering krijgt.

Accordion item is ingeklapt

Een uitkeringsspecificatie toont de berekening van uw uitkering. U ziet welke inkomsten zijn verrekend en hoeveel vakantiegeld wordt gereserveerd. De specificatie van de afgelopen maand staat vanaf de 28ste van de maand online voor u klaar.

De gemeente Oosterhout vindt het belangrijk dat u begrijpt  wat er op de uitkeringsspecificatie staat. Om die reden wordt de specificatie in een voorbeeld uitgelegd via een toelichting. Let op: dit voorbeeld uitkeringsspecificatie is een uitgebreide specificatie. Het kan zijn dat niet alles van het voorbeeld op u van toepassing is. 

Accordion item is ingeklapt

Als u een bijstandsuitkering krijgt, ontvangt u in februari/maart een jaaropgaaf. Hierin staat hoeveel premie en belasting u betaald heeft over het afgelopen kalenderjaar. De jaaropgaaf is een belangrijk document. U heeft het namelijk nodig om uw belastingaangifte te doen en om bepaalde vergoedingen (zoals huurtoeslag, studiefinanciering, etc.) aan te vragen. 

Bewaar uw jaaropgaaf goed, want u krijgt deze elk jaar maar één keer schriftelijk toegestuurd.

Accordion item is ingeklapt

Heeft u vragen over deze informatie? Bel gerust naar het Sociaal Team van de gemeente Oosterhout via telefoonnummer 14 0162.