Iedere gemeente in Nederland heeft vanuit het Rijk de taak om alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers) met verblijfsvergunning te huisvesten. Stichting Sterk Huis begeleidt binnen de gemeente Oosterhout deze jonge vluchtelingen in verschillende woonvormen.
 

Woonvormen en begeleiding

Samen met Thuisvester en woonbegeleider Sterk Huis heeft de gemeente nieuwe woonvormen gecreëerd voor amv’ers tussen 14 tot 18 jaar zoals een kleine woongroep (KWG), een kleine wooneenheid (KWE) en een kleine wooneenheid met extra begeleiding (KWE+). In de regio zijn al verschillende van deze woonvormen met succes opgezet.

 

Kleine woongroep (KWG)

In een KWG wonen maximaal twaalf jongeren tot 18 jaar. Er zijn dag en nacht mentoren van Sterk Huis aanwezig om de jongeren te begeleiden. Het leven en werken in een KWG is erop gericht om de jongeren veiligheid en rust te bieden, van waaruit ze zich verder kunnen ontwikkelen. De begeleiding die een jongeren krijgt, is afhankelijk van het toekomstperspectief. Vaak is de hulp gericht op de hereniging met het eigen gezin in Nederland of op doorstromen naar een groep met minder begeleiding waar de jongeren meer op zichzelf en hun eigen netwerk zijn aangewezen.

Kleine wooneenheid met extra ondersteuning (KWE+)

In een KWE+ wonen vijf tot acht jongeren tot 18 jaar. Overdag zijn de mentoren aanwezig voor de begeleiding. In het weekend is de mentor een dagdeel aanwezig. Op de overige momenten kunnen de jongeren een beroep doen op de 24-uurs bereikbaarheidsdienst van Sterk Huis. De jongeren zijn zelfstandig genoeg zodat de aanwezigheid van een mentor niet constant nodig is. Intensieve begeleiding is nog wel nodig om voldoende te worden voorbereid op hun uitstroomperspectief. De meeste jongeren gaan hierna zelfstandig wonen, maar ook gezinshereniging komt regelmatig voor.

Kleine wooneenheid (KWE)

Een KWE is een huis waar drie of vier jongeren, tot 18 jaar, bij elkaar wonen. Zij worden begeleid door mentoren die doordeweeks in de middag en het begin van de avond in huis aanwezig zijn. Daarnaast kunnen de jongeren een beroep doen op een 24-uurs bereikbaarheidsdienst. De jongeren die in een KWE wonen zijn zo zelfredzaam dat ze al bijna zelfstandig kunnen wonen. De meeste jongeren in een KWE komen vanuit een KWG of KWE+ of rechtstreeks vanuit een COA opvanglocatie. De KWE richt zich meestal op verdere verzelfstandiging.
 

De volgende woonvormen zijn gerealiseerd:

  • KWG, Slotjesveld: Een vleugel van het gemeentehuis voor twaalf jongeren.
  • KWE+, Heuveleind: Een woning voor vijf tot acht jongeren.
  • KWE, Steentijd: Een woning voor vier jongeren.

Aanvraag vergunning gestart:

Vragen en meer informatie

Voor vragen kunt u een e-mail sturen naar opvang@oosterhout.nl.
Op de website van Sterkhuis kunt u ook meer informatie vinden over de opvang van statushouders in een kleine wooneenheid.