Hoevestein nieuwe opvanglocatie asielzoekers en statushouders

Samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil de gemeente Oosterhout een nieuwe opvanglocatie openen in kantoorpand Hoevestein 24-26-28. Het pand is geschikt om maximaal 250 personen (asielzoekers en statushouders) op te vangen voor een periode van 15 jaar. Dit pand staat nu grotendeels leeg en zal zo een maatschappelijke invulling krijgen. Het COA is voornemens deze locatie in te zetten voor de opvang van asielzoekers onder voorbehoud van definitieve besluitvorming door het COA-bestuur, vergunningverlening door de gemeente en definitief akkoord van de eigenaar. De lopende huurovereenkomst van de gebruiker van Hoevestein 28 wordt gerespecteerd. In eerste instantie zullen alleen Hoevestein 24 en 26 worden ingezet voor opvang. De opvanglocatie opent naar verwachting in de tweede helft van 2025.

Opdracht van het Rijk

In reactie op de aanhoudende toestroom van asielzoekers in Nederland, heeft het Rijk elke regio de opdracht gegeven om te zoeken naar nieuwe opvanglocaties. Het mogelijk intrekken van de Spreidingswet zorgt nog niet direct voor een lagere instroom. Het voornemen om de Spreidingswet in te trekken, is nog niet uitgevoerd en daarom is deze wet komende periode van kracht. Omgerekend naar inwonersaantal zou dit in de Baronie gaan om ongeveer 2370 plekken, waarvan 202 voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Voor Oosterhout betekent dit dat er in totaal 320 opvangplekken nodig zijn. Hiervan worden al 70 amv’ers opgevangen aan de Elschot. Oosterhout voldoet met de opening van opvanglocatie Hoevestein aan haar wettelijke taak.

Doelgroep

De doelgroep van de opvang is een gemengde groep van gezinnen, alleenstaanden en alleenreizende jongeren veelal tussen de 15 t/m 17 jaar waarvan sommigen al een status hebben. Het gaat om asielzoekers waarbij de asielaanvraag kansrijk is. Van de asielzoekers krijgt 80% momenteel een status, wat betekent dat ze in Nederland mogen blijven omdat ze hun land hebben moeten ontvluchten voor oorlog, geweld of vervolging.

De amv’ers van het Gr8 hotel verhuizen naar de nieuwe locatie. In het Gr8 hotel worden daarna geen amv’ers meer opgevangen. Er zijn positieve ervaringen bij een mix van verschillende doelgroepen in andere opvanglocaties in de regio. Zo kunnen de jonge vluchtelingen extra begeleiding en steun vinden bij gezinnen en andere bewoners.

Begeleiding en integratie

De jongeren zullen 24/7 begeleid worden door het COA, inclusief mentale coaching vanwege hun traumatische ervaringen. Ze worden in groepsverband opgevangen en krijgen een slaapkamer, vaak gedeeld met een ander. Kinderen en jongeren nemen deel aan dagactiviteiten zoals scholing, sport en spel. Voor scholing gaan ze naar een internationale schakelklas in de regio. Er worden afspraken gemaakt met het COA over zinvolle dagbesteding en integratieactiviteiten.

Door de asielzoekers en statushouders vroeg in hun asielprocedure in Oosterhout op te vangen, kan er direct gestart worden met de inburgering en integratie in Oosterhout. Het is fijn voor de asielzoekers en statushouders die in Oosterhout blijven wonen, om zo snel mogelijk mee te doen in de Oosterhoutse samenleving. Daarnaast kunnen zij een positieve bijdrage leveren op de arbeidsmarkt, door snel aan het werk te gaan. Zo krijgen we als Oosterhout samen meer voor elkaar.

Oproep aan organisaties en vrijwilligers

Organisaties die activiteiten willen aanbieden of als vrijwilliger willen bijdragen, kunnen zich melden door een e-mail te sturen naar opvang@oosterhout.nl. Wij geloven in de kracht van samenwerking en nodigen iedereen uit om onderdeel uit te maken van de integratie van deze mensen in onze samenleving.

Vraag en antwoorden

Hier vindt u vragen en antwoorden over de opvang Hoevestein. Staat uw vraag er niet bij? Stuur uw vraag dan per e-mail naar opvang@oosterhout.nl.

Waarom deze locatie?
Het COA is constant op zoek naar geschikte locaties om vluchtelingen op te vangen. De locatie aan de Hoevestein is door het COA beoordeeld als een geschikte locatie. Door deze locatie te openen, voldoet gemeente Oosterhout aan haar taakstelling vanuit het Rijk voor de opvang van vluchtelingen.
Wie komen er in het pand aan de Hoevestein wonen?
De doelgroep van de opvang is een gemengde groep van gezinnen, alleenstaanden en alleenreizende jongeren veelal tussen de 15 t/m 17 jaar waarvan sommigen al een status hebben. Het gaat om asielzoekers waarbij de asielaanvraag kansrijk is. Van de asielzoekers krijgt 80% krijgt momenteel een status, wat betekent dat ze in Nederland mogen blijven omdat ze hun land hebben moeten ontvluchten voor oorlog, geweld of vervolging.
Wat is het verschil tussen een asielzoeker, een vluchteling en een statushouder?
Iedereen die op de vlucht is voor oorlog, geweld, vervolging of bijvoorbeeld voedsel- of waterschaarste is een vluchteling. Iedereen die in Nederland asiel aanvraagt, is een asielzoeker. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beoordeelt alle asielaanvragen en beoordeelt of iemand in Nederland mag blijven. Als dat het geval is, krijgt de asielzoeker een asielvergunning: een tijdelijke verblijfsvergunning voor 5 jaar. Een vluchteling met zo’n verblijfsvergunning wordt een statushouder genoemd. Hij of zij mag vanaf dat moment volwaardig deelnemen aan de Nederlandse samenleving en integreren. Als iemand ten minste vijf jaar met een verblijfsvergunning in Nederland woont, Nederlands spreekt en met goed gevolg een inburgeringsexamen aflegt, kan hij of zij het Nederlanderschap aanvragen.
Hoe zijn bewoners en bedrijven in de buurt geïnformeerd?
Op maandag 1 juli organiseert de gemeente in de raadzaal een inloopbijeenkomst voor bedrijven (van 16.00u tot 17.30u) en bewoners (van 18.30u tot 20.00u). Tijdens deze inloopbijeenkomst kunnen zij hun vragen stellen en in gesprek gaan met de aanwezige partijen (onder andere gemeente, COA, Vrijwilligersplatform Oosterhout voor Elkaar).
Gaan de nieuwe bewoners ook werken?
Het gaat om asielzoekers waarbij de asielaanvraag kansrijk is. 80% van deze mensen krijgt momenteel een status, wat betekent dat ze in Nederland mogen blijven omdat ze hun land hebben moeten ontvluchten voor oorlog, geweld of vervolging. Er kan dus al tijdens de opvang worden gestart met het proces van inburgering en integratie. Als asielzoekers zes maanden in Nederland zijn, mogen ze werken.
Waar gaan deze mensen straks naartoe?
Vluchtelingen met een status worden door het COA gekoppeld aan gemeenten. Voor de statushouders die gekoppeld zijn aan Oosterhout wordt geschikte huisvesting gezocht.
Wordt het pand beveiligd en is er een beheerder aanwezig?
Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid in de opvanglocaties. Het COA geeft hierover voorlichting en bewoners ondertekenen huisregels die ze moeten naleven. Bij overtreding van de huisregels treft het COA maatregelen. Het COA heeft beveiligers in dienst. Zij bemensen de receptie en surveilleren bijvoorbeeld over het terrein. Bij incidenten binnen de opvanglocaties die gevolgen kunnen hebben voor de openbare orde informeert het COA in eerste instantie de politie en zo nodig de burgemeester.
Hoe worden de alleenstaande minderjarige vreemdelingen begeleid?
Meer informatie over het begeleiden en opvangen van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers) vindt u hier: oosterhout.nl/huisvesting-en-opvang-aandachtsgroepen/asielopvang/amv-elschot
Wat gaat een dergelijke opvang kosten en wie betaalt dat?
Het COA heeft de volledige verantwoordelijkheid voor de opvang, dus ook voor de financiën. Meer informatie over vluchtelingen en uitleg over het proces vindt u op de website van het COA