Ouders kunnen samen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt. U geeft de gekozen achternaam door aan de gemeente.

Beschrijving

U kunt kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt: de naam van de geboortemoeder, van de partner, of een combinatie van beide. Elk volgend kind uit dezelfde relatie krijgt dezelfde achternaam of achternamen als het eerste kind.

Adopteert u een kind? Dan mag het kind de eigen achternaam houden of 1 of 2 namen van de adoptieouders krijgen. Of u kunt de eigen achternaam van het kind combineren met de achternaam van een van de adoptieouders.

Geeft u uw keuze niet door? Dan krijgt uw kind automatisch een achternaam. Het hangt van uw gezinssituatie af welke achternaam uw kind automatisch krijgt. Kijk voor meer informatie over achternamen op Rijksoverheid.nl.

Naamskeuze voor kinderen door ouders

Als het om de voornaam gaat, zijn de ouders in principe vrij om te kiezen. De belangrijkste beperking is, dat het geen onbehoorlijke namen mogen zijn.Kiezen de ouders niet, dan geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand het kind een voornaam.

Voor meer informatie belt u met telefoonnummer 140162.

Wilt u uw voornaam laten veranderen, dan dient u contact op te nemen met een advocaat. De advocaat legtdit voor aan de rechtbank.

U laat de keuze uiterlijk bij de geboorteaangifte weten.

Is het kind niet erkend en bent u bij de geboorte niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind de achternaam van de geboortemoeder. U kunt de achternaam van uw kinderen veranderen in die van de andere ouder. Dit kan als de andere ouder het kind alsnog erkent. De voorwaarden hiervoor zijn:

  • Is het kind jonger dan 12 jaar? Dan moet de moeder toestemming geven voor de naamsverandering.
  • Is het kind tussen de 12 en 16 jaar? Dan moeten de moeder en het kind beiden toestemming geven voor de naamsverandering.
  • Is het kind 16 of ouder? Dan moet het kind toestemming geven voor de naamsverandering.

Geldig identiteitsbewijs