Oosterhout, Dorst, Oosteind en Den Hout. We wonen er graag en werken er met plezier. Thuis en op het werk is het aangenaam. De thermostaat gaat omhoog als het kouder wordt en er stroomt altijd warm water uit de kraan. Dat is zó vanzelfsprekend. En dat willen wij natuurlijk zo houden.

Klimaatakkoord

Zoals u misschien weet, is in het klimaatakkoord afgesproken dat Nederland in 2050 CO2-neutraal moet zijn. Al in 2030 moet 20 procent van de woningen aardgasvrij zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, worden de komende jaren fossiele brandstoffen als olie en aardgas vervangen door schone en duurzame energie. In 2050 moeten alle gebouwen aardgasvrij en duurzaam worden verwarmd. Een flinke klus waar Oosterhout de schouders onder zet. Daarom gaan wij zorgvuldig en stap voor stap samen aan de slag per wijk of dorp.

Route naar een aardgasvrij Oosterhout

Om te beginnen heeft de gemeente Oosterhout alle wijken, buurten en dorpen in kaart gebracht. Wij hebben gekeken naar de duurzame mogelijkheden en aan inwoners gevraagd wat zij belangrijk vinden. Ook naar de volgorde waarin wijken het beste kunnen overstappen, is gekeken. Al deze zaken staan in de Transitievisie Warmte met daarin:

  • onze gezamenlijke uitgangspunten;
  • de route naar een aardgasvrij Oosterhout;
  • én de middelen die we gaan inzetten zoals een warmtenet en warmtepompen.

2030: 20% woningen aardgasloos

De warmtetransitie vindt plaats in drie fasen: korte termijn (fase 1: 2022-2030), middellange termijn (fase 2: 2030-2040) en lange termijn (fase 3: 2040-2050). In het eerste deel van fase 1 ligt de nadruk op energiebesparing door isolatie. Daarnaast zetten we in op het toepassen van warmtepompen waar dat nu al kan. Het gaat dan om individuele oplossingen, bijvoorbeeld in de Contreie en de Vlindervallei.

Uitbreiding warmtenet

De gemeente start in 2022 met een haalbaarheidsonderzoek naar de uitbreiding van het collectieve warmtenet in Dommelbergen en Strijen. In potentie kunnen we daarmee op termijn al ongeveer 4000 woningen aardgasvrij maken.

Nieuw warmtenet met water uit het kanaal

Het grote warmtenet vanuit de Amercentrale is niet overal in Oosterhout toepasbaar. Daarom kijken we voor een aantal wijken naar een andere kleinschalige variant van een warmtenet, bijvoorbeeld op basis van aquathermie. We gebruiken dan het water uit het Wilhelminakanaal. Een mogelijke wijk daarvoor is Vrachelen.  

Isoleren en warmtepompen

Oosterhout breed stimuleert de gemeente samen met partners als Thuisvester en Oosterhout Nieuwe Energie inwoners om individueel aan de slag te gaan met verduurzaming van de woning en de stap naar aardgasvrij te zetten met een individuele oplossing, zoals met isoleren en een warmtepomp. De kerkdorpen zijn hiervoor bijvoorbeeld zeer geschikt.

Al met al is het een traject waar flink wat jaren overheen gaan. Maar het tussendoel om in 2030 deels aardgasvrij te zijn, komt snel dichterbij.