WOZ is de afkorting voor 'Wet waardering onroerende zaken'. Deze wet schrijft voor dat gemeenten periodiek een nieuwe waarde (WOZ-waarde) vaststellen voor alle onroerende zaken in de gemeente. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor de heffing van de onroerendezaakbelasting en waterschapslasten. Ook het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting wordt berekend met behulp van de WOZ-waarde. De OZB-tarieven kunnen per gemeente verschillen.
De gemeente is verplicht jaarlijks alle onroerende zaken binnen de gemeentegrenzen te waarderen. Door het jaarlijks vaststellen van WOZ-waarden weet u als burger de actuele waardeontwikkeling van uw woning of bedrijf.
Eigenaren van een onroerende zaak krijgen een WOZ-beschikking toegezonden met daarop vermeld de getaxeerde waarde (WOZ-waarde). Op verzoek zendt de gemeente ook een taxatieverslag toe. Hierop staat niet alleen de getaxeerde waarde maar ook de onderbouwing daarvan. Dit kan relevant zijn bij het maken van bezwaar tegen de WOZ-waarde.
Indien de waarde van een onroerende zaak in de loop van de tijd wijzigt, bijvoorbeeld door een verbouwing, afbraak of bijzondere omstandigheden, kan de WOZ-waarde opnieuw worden vastgesteld waarbij een nieuwe WOZ-beschikking wordt verzonden. Bezwaar is dan weer mogelijk.