Monumenten en Archeologie
Archeologische resten, cultuurhistorische elementen en monumentale gebouwen vormen een belangrijke bron van kennis over het verleden. Veel van dit erfgoed is nog duidelijk aanwezig in Oosterhout en vormt een belangrijk bestanddeel van de cultuurhistorische identiteit van de gemeente.
Bewoners voelen zich meer thuis in een stad met ‘eigen’ historische gebouwen, pleinen en straten waar de eeuwenoude geschiedenis zichtbaar en beleefbaar is, dan in een stad waar anonieme woonbuurten en winkelstraten het beeld bepalen. Ook bezoekers van buiten de gemeente hechten waarde aan een zichtbare historie.
Monumenten
Een deel van onze geschiedenis is zichtbaar in de meer dan 80 rijksmonumenten, bijna 200 gemeentelijke monumenten en 3 beschermde gezichten. Enkele hiervan staan hieronder beschreven.
Belangrijke monumenten nauw verweven met de geschiedenis van Oosterhout zijn de slotjes langs de Ridderstraat: Brakestein, Limburg, Beveren en Borssele. Verder de Heuvel met veel voorname patriciërshuizen rondom het fraaie plein, de Sint-Jansbasiliek aan de Markt, het klooster Sint-Catharinadal en de ruïne van het kasteel van Strijen, beter bekend als de Slotbosse toren.
- Beschermde stads- en dorpsgezichten
- De Slotjes
- De Heuvel
- De Sint-Jansbasiliek
- Bierbrouwerij ‘De Gecroonde Bel’
- Oude leerlooierijen
- De ruïne van het kasteel van Strijen
- Het klooster Sint-Catharinadal
- De Sint-Paulusabdij
Monumentenlijsten
Indien u een verzoek tot aanwijzing als gemeentelijk monument in wilt dienen kan dat hier.
Kerkenvisie Oosterhout 2024
Tijdens de vergadering van 28 mei 2024 heeft de gemeenteraad de Kerkenvisie Oosterhout 2024 vastgesteld. Deze visie is opgesteld met als belangrijk doel het proces van behoud en herbestemming van ons religieus erfgoed makkelijker te maken.
Energiemaatregelen voor monumenten
Op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zijn pagina's toegevoegd voor monumenteigenaren en -beheerders met tips om het energieverbruik te verlagen en te informeren over de invloed van binnenklimaatregelen op het erfgoed.
Open Monumentendag
Ieder jaar vinden in het tweede weekend van september de landelijke Open Monumentendagen plaats. Tijdens dit weekend kan ook in de gemeente Oosterhout een bezoek worden gebracht aan enkele bijzondere monumentale plekken. Via de website Open monumentendag Oosterhout kunt u op de hoogte blijven van de activiteiten.
Erfgoedkaart Oosterhout
Op 25 januari 2012 heeft de gemeenteraad de Erfgoedkaart Oosterhout vastgesteld. Deze kaart geeft de archeologische verwachtingen en archeologische en cultuurhistorische waarden in Oosterhout weer waardoor deze als volwaardig belang in ruimtelijke planvorming mee kunnen worden gewogen. Tevens worden op deze kaart de voorschriften vastgesteld voor de omgang met archeologische bodemschatten in de ruimtelijke inrichting en in bouwprojecten.
Richtlijnen archeologisch onderzoek binnen gemeente Oosterhout
Sinds 22 mei 2024 zijn de regionale richtlijnen voor archeologisch onderzoek beschikbaar gesteld. Deze richtlijnen, opgesteld door team Regioarcheologie van Regio West-Brabant (RWB) samen met de collega-vakgenoten van gemeenten Breda en Bergen op Zoom, vormen één overzichtelijk document voor archeologen, ambtenaren en ontwikkelaars.
Meer informatie en het document met de richtlijnen is op de website www.west-brabant.eu in te zien en te downloaden.