Alle militairen vielen voor Mooie Keetje

Er zijn niet veel Oosterhoutse dames die de Nederlandse literatuur hebben gehaald (en heren trouwens ook niet), maar Anna Cornelia van der Maade heeft zich er voorgoed gevestigd. Ze wordt uitgebreid beschreven in het verhaal Het Noordbrabantse Meisje in de Camera Obscura van Hildebrand.

Belgische opstand

Het verhaal speelt zich af rond 1830. Nederland en België zijn nog één koninkrijk onder zijn allereerste koning; Willem I. Maar de Belgen zijn in opstand gekomen tegen deze protestantse dwingeland. Willem I stuurt een leger naar het zuiden, omdat hij bang is voor een afscheiding van het katholieke rijksdeel. De militairen komen terecht in Rijen en Oosterhout.

Blank blozend Venusgezichtje

In de Oosterhoutse herberg De Koppelpaarden is Anna Cornelia van der Maade de legendarische gastvrouw. Ze wordt door Hildebrand beschreven als een uitzonderlijk mooie vrouw, van wie alle officieren 'besjokke' waren. Men noemde haar niet voor niets Mooie Keetje. Ook een lokale Oosterhoutse tijdgenoot roemde haar '... blank, blozend Venusgezichtje... grote blauwe ogen met verleidelijke opslag... mooiste handjes, rankste figuurtje... dat ze zo lief praten en zo schattig lachen kon met haar mond vol paarlen...'  Ze gaf door haar hupse en lieftallige zwierigheid aan de gelagkamer een dusdanige magnetische kracht dat iedereen, als het ware betoverd, erheen werd getrokken. Ook de prinsen en koningen van Oranje konden wisten om die reden niet weg te blijven uit De Koppelpaarden.

Tiendaagse veldtocht

Maar het draait in het leven van militairen niet alleen om bier drinken en sjansen. Op een dag moet er gevochten worden. In augustus 1831 ondernam de koning een veldtocht om de Belgische opstand met wapengeweld te onderdrukken. Die Tiendaagse Veldtocht mislukte jammerlijk, omdat een groot Frans leger de Belgen te hulp schoot en Willem I zich terug moest trekken. Het resultaat daarvan is bekend: België scheidde zich in die tijd af van Nederland.

Standbeeld

Noord Brabant behield zijn Mooie Keetje. Ze bestierde nog jaren De Koppelpaarden en overleed in 1895 op hoge leeftijd, kinderloos in het Oosterhoutse gasthuis. Ze is vereeuwigd in een standbeeld dat is geplaatst tegenover het vroegere hotel De Koppelpaarden aan de Leijsenhoek (thans meubelzaak).