Heilige Driehoek
De Heilige Driehoek
Het is een prachtig en uniek ensemble van drie actieve kloosters in een serene, natuurrijke omgeving die niet voor niets De Heilige Driehoek wordt genoemd. Het oudste deel van dit beschermde gebied stamt uit de Middeleeuwen. De Heilige Driehoek zelf ontstond aan het begin van de twintigste eeuw.
Norbertinessen
Het oudste klooster van het drietal is het klooster Sint Catharinadal. De zusters Norbertinessen zijn hier al meer dan drie eeuwen gevestigd. Het gebouw begon als het slotje de Blauwe Camer; een stevig stenen huis dat in de vijftiende eeuw langzaam zijn kasteelachtige vorm kreeg, compleet met trapgeveltje. Het klooster Sint Catharinadal werd 750 jaar geleden opgericht in Vroenhout bij Wouw. Al snel verhuisden de zusters naar Breda, maar in 1647 moesten ze gedwongen vertrekken naar Oosterhout, omdat Breda een protestantse Oranjestad was geworden. Dat nam niet weg dat verschillende dochters van de familie Van Polanen en Van Nassau destijds zijn ingetreden in het klooster. Het Sint Catharinadal beschikt sinds enige jaren over een wijngaard, gastenverblijven, een winkel en een restaurant.
Benedictinessen
In 1901 werden in Frankrijk de kloosters ontbonden en vluchtten de Franse religieuzen naar het buitenland. De Benedictinessen van Wisques kwamen in Oosterhout terecht waar ze het jongensinternaat Vredeoord aan de Zandheuvel kochten. Het werd verbouwd tot klooster. Ze werden in Oosterhout 'de Franse nonnen' genoemd, temeer omdat ze nog een tijd Frans bleven praten. Ook deze Onze Lieve Vrouwe Abdij beschikt over een gastenverblijf waar gasten kennis kunnen maken met het kloosterleven.
Benedictijnen
Enkele jaren na de Franse zusters vestigden hun broeders zich in Oosterhout. De Benedictijner monniken uit Wisques - de Franse paters - kochten een stuk grond bij het paardenkerkhof aan de Hoogstraat en bouwden daar een nieuw klooster: De Paulusabdij. De priorij werd rond 1907 gebouwd door de Franse architect (en pater) Dom Bellot. De kapittelzaal en het gastenverblijf werden rond 1930 ontworpen door de architecten Hans en Nico van der Laan. Dom Hans van der Laan was monnik in het klooster. Het klooster wordt momenteel bewoond door de leden van Chemin Neuf, een katholieke leefgemeenschap met een oecumenische roeping.
Biënnale
Stichting Kunst in de Heilige Driehoek organiseert om de twee jaar een internationale tentoonstelling van moderne kunst in de Heilige Driehoek: de H3H-biënnale. Het unieke kloostergebied werkt daarbij als inspiratie voor de expositie. De volgende biënnale wordt gehouden van 3 juni tot en met 16 juli 2023. Na Liefde en Hoop wordt het thema in 2023: Geloof.