Reuzenberenklauw
De reuzenberenklauw bloeit van juni tot ver in de herfst langs autowegen, spoorwegen, langs voetpaden en in het bos.
Hoe herken ik de reuzenberenklauw?
De reuzenberenklauw is een grote plant van soms wel 3,5 meter hoog, met witte bloemschermen met een omvang tot 50 cm. De plant heeft bladeren van minstens één tot anderhalve meter lang. De bladeren zijn grof gezaagd en diep ingesneden. De reuzenberenklauw heeft brandharen. Hij heeft een buisvormige geribbelde stengel (doorsnede van 10 cm), die rood gevlekt is. Na contact met de berenklauw kunnen er blaren ontstaan op de huid.
De gewone berenklauw is familie van de reuzenberenklauw. Deze plant lijkt op de reuzenberenklauw, maar is kleiner (tot 2 meter). Ook is het blad minder scherp gekarteld. Het sap van deze plant heeft minder effect op de huid dan dat van de reuzenberenklauw, maar toch kunnen er blaren ontstaan als de huid is blootgesteld aan zonlicht.
Wat moet u doen na contact met een (reuzen)berenklauw?
- Was de huid direct af met water en zeep. Als er geen gelegenheid is om de huid af te spoelen bedek de huid dan meteen.
- Na het afspoelen moet u de huid ook bedekken zodat er geen zonlicht op kan komen. Het is verstandig om een week uit de zon te blijven.
- Wrijf het sap niet uit over de huid en raak het gezicht niet aan.
- Ga naar de huisarts als er toch ‘iets’ te zien is, bijvoorbeeld rode uitslag.
- Heeft u sap in de ogen gekregen? Dan moet u uw ogen direct uitspoelen met veel water en meteen daarna contact opnemen met de huisarts.
- Ga direct naar de spoedeisende hulp (SEH) als u het sap in de mond heeft gekregen. Dit is zeer gevaarlijk.
Hoe verwijderen?
De reuzenberenklauw in uw tuin moet u zeer voorzichtig weghalen. Het beste kunt u hiervoor een hoveniersbedrijf inschakelen. Mocht u de reuzenberenklauw toch zelf willen verwijderen, draag dan beschermende kleding (bijvoorbeeld een regenpak en rubber handschoenen) en een beschermende bril. Spoel de kleding daarna af met veel water. Gooi de verwijderde planten niet weg in de natuur of openbaar groen, maar bij het groenafval.
Wat doet de gemeente?
De gemeente bestrijdt de reuzenberenklauw in de openbare ruimte en neemt de plant mee in haar maaiprogramma. Ziet u de reuzenberenklauw in een gebied waar kinderen spelen of waar veel wandelaars komen? Meld dit dan bij de gemeente.