De visie gaat over drie deelgebieden: Ter Horst, Oosteind en de Heikant. Elk deelgebied krijgt een eigen opzet en een eigen sfeer.
Ter Horst
Ter Horst wordt een waardevol stadspark met een mozaïek van open velden, bosjes en houtwallen. Hier is ruimte voor groen, sport, volkstuinen, voorzieningen en wonen. Er komen nieuwe en sterk verbeterde fiets- en wandelverbindingen door dit park. De fietsroutes verbinden stad en land, het centrum van Oosterhout met Oosteind, de Heikant en Dongen. De historische routes, zoals de Hoogstraat, Ter Horst en Heikant, worden hersteld.
In en om Ter Horst liggen straks woonclusters omgeven door boslandschap, op 5 tot 10 minuten van HOV, nabij bestaande stad en bij de voorzieningen in Oosterhout Oost en Oosteind. Aan de Heistraat, waar nu nog kassen staan, komt een gemengd cluster met wonen, scholen en winkels.
In Ter Horst en op de knoop A27 – N629 komt de mobiliteitshub: het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) knooppunt en P&R locatie. Hier stopt de HOV tussen Breda en Utrecht en het regionale busverkeer. Het goed ontsloten Ter Horst biedt op korte termijn kansen voor tijdelijke woningbouw. Als locatie voor flexwoningen kan hier een urgente woonvraag worden ingevuld én gewerkt worden aan de integrale lange termijn ambities van Oosterhout Oost.
Oosteind
In de studie woningbouwlocaties Oosteind is een beeld geschetst hoe het lintdorp door nieuwe woningbouwontwikkeling gezond kan blijven en draagvlak voor voorzieningen kan houden. De propositie bouwt hierop voort. Dat betekent dat er met de propositie wordt nagedacht over wat er gebeurt met de verandering van boerenbedrijven en of en hoe sportvelden worden verplaatst. Ook worden kleinschalige woningbouwinitiatieven ingepast in de propositie. Tot slot wordt ingezet op de versterking van de voorzieningen in Oosteind. Denk hierbij aan een nieuwe en/of uitbreiding van de bestaande school, sportvoorzieningen en versterken van bestaande winkelaanbod
Het dorpslint Oosteind behoudt zo haar eigen positie. Aan de zuidkant is het lint Oosteind verbonden met het boslandschap van de Heikant. Aan de noordkant blijft de Willemspolder als open en agrarisch landschap voor een groot deel bewaard.
Heikant
Het landschap van de Heikant en de Donge met bossen en heidegebieden bij het kanaal en langs de rivier vormt de natuurlijke factor. Hier wordt in de loop der jaren een landschap ontwikkeld met boskernen en open velden. Het afwisselende landschap heeft verschillende functies, uiteenlopend van natuurbos met nevenfunctie recreatie (uitloopgebied), een ecologisch raamwerk, waterbuffering en infiltratie, goed ontsloten productiebos voor (top)hout en bos-bijproducten, kleinschalige, duurzame land- en tuinbouw.
De ontwikkeling van enkele woonclusters binnen het boslandschap is mogelijk. Het is een kans voor bijzondere woningen. In de Heikant wordt ook de basis gelegd voor een nieuwe waterstructuur. Daarmee wordt het water vanuit het Wilhelminakanaal via nieuwe waterlopen naar verschillende delen van Oosterhout Oost en de Willemspolder gebracht. Zo moet wateroverlast bij extreme regenval en verdroging van het gebied aan de oostkant van de A27 worden voorkomen.
Achtergrondinformatie
Systeemschets wateropgaven (Pdf 1MB)