Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee
 

Illegaal vuurwerk

flyer meld misdaad anoniem

Welk vuurwerk is goedgekeurd?

Aan al het vuurwerk zit risico, ook aan vuurwerk dat je vrij kunt krijgen in de winkels, ook aan zogenaamd ‘kindervuurwerk’, zoals sterretjes. Zeker voor jonge kinderen. Het is belangrijk om alleen goedgekeurd (legaal) vuurwerk te kopen bij erkende verkooppunten met een vergunning. Lees de gebruiksaanwijzing op het vuurwerk goed.

Waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk?

Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest op ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of niet goed afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Illegaal vuurwerk bevat vaak te veel kruit. Er zijn mensen die zelf vuurwerk willen maken vaak met illegaal vuurwerk. Zelf vuurwerk(bommen) maken/afsteken is zeer gevaarlijk en is verboden c.q. strafbaar! Vuurwerk is ook via webshops te bestellen; dit zijn veelal buitenlandse websites die illegaal vuurwerk verkopen. De politie helpt de Inspectie voor leefbaarheid en transport en postbedrijven met dergelijke pakketten te onderscheppen. De besteller kan rekenen op een proces-verbaal. Vuurwerk mag nooit per pakket thuis worden afgeleverd, maar alleen opgehaald worden bij een legaal verkooppunt.

Strafblad

Jongeren die de vuurwerkregels overtreden, krijgen een boete, een verwijzing naar Bureau Halt of straf van Justitie. Bij Halt krijgen ze een of meerdere gesprekken, leeropdrachten, moeten ze excuus aanbieden en eventuele schade vergoeden en/of een werkstraf uitvoeren in Oosterhout. Een straf bij justitie kan leiden tot een justitiële aantekening (het bekende strafblad). Kijk voor meer informatie op www.halt.nl