Nieuwsberichten
man met bezorgde blik

Welke hulp is er voor Oosterhouters die te maken hebben met acute problemen, zoals baanverlies of huisuitzetting? Het zogeheten ‘doorbraakfonds multiproblematiek’ is er voor inwoners waar een snelle oplossing nodig is om ergere problemen te voorkomen. En als een reguliere oplossing via de gemeente en zorg- en welzijnspartners niet voorhanden is. De gemeente Oosterhout, Thuisvester, de Oecumenische Werkgroep Armoede Oosterhout en Surplus werken hierin samen. 

Na een testperiode van een jaar, zetten de vier betrokken organisaties het fonds inmiddels structureel in.
Wethouder Clemens Piena: ‘Soms lopen mensen vast in allerlei regels en dreigen ze in grote problemen te komen. Als we er dan op tijd bij zijn, kan dit een wereld van verschil maken in het leven van deze persoon. Met de betrokken partijen zoeken we naar oplossingen waarmee we snel kunnen ingrijpen. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat iemand zijn baan verliest of zijn huis moet verlaten’.

Maatschappelijke kosten bespaard

In de testperiode is het de vier partijen gelukt om met dit fonds problemen van inwoners in een vroeg stadium op te lossen. Denk aan terugval in de bijstand, dak- en thuisloosheid, verslavingsproblemen en ontwikkelachterstanden bij kinderen. De oplossingen hebben een positief effect op het welzijn van de betreffende Oosterhouters. Daarnaast zijn hiermee ook maatschappelijke kosten bespaard.

Een concreet voorbeeld: een vrouw uit Oosterhout verloor haar baan vanwege gezondheidsklachten en moest een tijd lang rondkomen van weinig geld. Dit ging ten koste van haar gebit. Ze vond uiteindelijk een nieuwe baan, maar bij haar sollicitatie is haar wel gevraagd iets aan haar gebit te doen. Omdat haar zorgverzekering niet alle tandartskosten vergoedde, werden de resterende kosten betaald vanuit het doorbraakfonds. Zo kon zij haar baan houden én met vertrouwen invullen. 
Ze mag het voorgeschoten bedrag in termijnen en zonder rente terugbetalen. Een belangrijke voorwaarde bij dit hulpaanbod is dat de vraag van deze mevrouw leidde tot een doorbraak in haar leven.

Aanvraag

Begeleid je als professional of vrijwilliger iemand voor wie dit doorbraakfonds het verschil kan maken? Meld je dan bij een van de partners: gemeente Oosterhout, Thuisvester, Surplus of de Oecumenische Werkgroep Armoede Oosterhout. Een aanvraag indienen kan ook via doorbraakfonds@oosterhout.nl. Een ‘beslisteam’ beoordeelt de aanvraag. Vanuit elke organisatie neemt een persoon deel aan dit ‘beslisteam’. 

 

 
 

Nieuws

Voor het overige nieuws kunt u kiezen uit de volgende nieuwscategorieën: