Beste Oosterhouters
Beste Oosterhouters 17 april 2024

Kristel Groenenboom en Mark Buijs verwelkomen koningin Maxima tijdens Girls Day in Oosterhout

Al eerder hebt u gemerkt dat ik mijn enthousiasme over vrouwelijk leiderschap en ondernemerschap niet onder stoelen of banken steek. Meerdere malen heb ik mijn columns daar al aan gewijd. Niet alleen omdat de dames steeds meer een wereld betreden die voorheen alleen als mannelijk werd gezien. Nee, gewoon omdat ze het op veel plekken met misschien nog net wat meer betrokkenheid en energie keigoed doen. Een groot voorbeeld daarvan is Kristel Groenenboom van het gelijknamige containerservicebedrijf op ons industrieterrein Weststad.

Zij was het die het presteerde om Nederlands zakenvrouw van het jaar 2022 te worden. En dan moet je echt van goeden huize komen en het doorzettingsvermogen hebben om zaken te bereiken. En niet alleen in financiële zin, maar ook in maatschappelijke zin. Leiderschap in een nieuwe wereld waarin we spreken over brede welvaart en maatschappelijk verantwoord ondernemen. En juist dat was het wat Kristel liet opvallen. Haar betrokkenheid maar ook die van haar werknemers vertaalde zich al snel in de omgang met elkaar en in de bedrijfsvoering. Mensen hebben bij het bedrijf namelijk veel vrijheid om hun eigen tijd in te vullen, zodat hun werk en leven beter en flexibeler op elkaar aansluiten.

Maar misschien wel het knapste wat ze gedaan heeft: ze heeft voor zichzelf – en daarmee ook voor andere dames – een bres geslagen in de “wereld van de techniek”. Vanouds een echt mannenbolwerk met ontwerpers, lassers, pijpfitters, draaiers, slijpers en spuiters. Van kleins af aan loopt zij hier al rond en weet daarmee ook hoe mooi deze wereld van echt concreet iets maken is. De voldoening die zij hier uit haalt gunt ze andere dames ook. En dus organiseert ze ieder jaar Girls Day, waarbij ze in een voortreffelijke samenwerking met Curio onderwijs jonge meiden probeert te interesseren voor de techniek.

Al langer benaderde Kristel me al met haar idee om de Koningin uit te nodigen. Dat probeerde ze door bijvoorbeeld momenten te pakken als het openen van haar nieuwe spuiterij. En iedere keer lukte het niet. Ook wel begrijpelijk; het valt niet mee om het toch al drukke koningshuis voor een paar uur aan haar bedrijf te binden. Maar Kristel zou Kristel niet zijn als ze niet door zou zetten. Op advies van haar moeder, die met haar vader haar steun en toeverlaat is, kwam ze op het idee om Koningin Máxima te vragen voor “Girls Day”. En jawel: deze keer was het raak; de Koningin wilde graag op dat verzoek ingaan. Hare majesteit is zelf een groot voorvechter van kansengelijkheid in het algemeen, maar zeker ook die tussen man en vrouw.

De dag van het bezoek brak aan en ondanks dat ik de Koningin al eens ontmoet had blijft er op zo’n moment toch altijd een positieve spanning of het allemaal goed gaat lopen. Bij Groenenboom hadden ze alles met het koningshuis en Curio al tot in de puntjes voorbereid. Daar aangekomen kon ik nog snel even de handen schudden met Kristel en haar vader en haar moeder. En toen was het voor ons wachten tot de Koningin zou komen. En daar kwam ze aan in de hofauto. Kristel en ik mochten haar na het uitstappen als eerste de hand schudden en haar verwelkomen. Ik bemerkte direct een stevige klik tussen deze beide dames; een klein gesprekje brak het ijs onmiddellijk. We konden direct even met elkaar lachen.

Het was een hele aangename en zeer nuttige ontmoeting, waarbij de Koningin – betrokken als ze is – de meisjes en Kristel vragen stelde. Ze wilde er graag alles van weten. Het is toch geweldig dat iemand met een doorzettingsvermogen als Kristel niet alleen zichzelf, de meisjes maar daarmee ook Oosterhout op de kaart weet te zetten. Ik dank niet alleen haar maar ook Curio en haar leerlingen en zeker onze bijzonder aardige Koningin Máxima en haar medewerkers voor de voor ons onvergetelijke dag.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs,
burgemeester van Oosterhout

Nieuws

Voor het overige nieuws kunt u kiezen uit de volgende nieuwscategorieën: