Samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil de gemeente Oosterhout een nieuwe opvanglocatie openen in kantoorpand Hoevestein 24-26-28. Het pand is geschikt om maximaal 250 personen (asielzoekers en statushouders) op te vangen voor een periode van 15 jaar. Dit pand staat nu grotendeels leeg en zal zo een maatschappelijke invulling krijgen. Het COA is voornemens deze locatie in te zetten voor de opvang van asielzoekers onder voorbehoud van definitieve besluitvorming door het COA-bestuur, vergunningverlening door de gemeente en definitief akkoord van de eigenaar. De lopende huurovereenkomst van de gebruiker van Hoevestein 28 wordt gerespecteerd. In eerste instantie zullen alleen Hoevestein 24 en 26 worden ingezet voor opvang. De opvanglocatie opent naar verwachting in de tweede helft van 2025.

Burgemeester Mark Buijs (namens het college): “Het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers is groot en de verwachting is dat het tekort voorlopig groot blijft. De gemeente Oosterhout is een gastvrije stad en wil hiermee bijdragen aan het verlichten van de humanitaire nood. De opvang van deze asielzoekers laat zien dat Oosterhout bereid is haar verantwoordelijkheid te nemen in deze crisissituatie.”

Opdracht van het Rijk

In reactie op de aanhoudende toestroom van asielzoekers in Nederland, heeft het Rijk elke regio de opdracht gegeven om te zoeken naar nieuwe opvanglocaties. Het mogelijk intrekken van de Spreidingswet zorgt nog niet direct voor een lagere instroom. Het voornemen om de Spreidingswet in te trekken, is nog niet uitgevoerd en daarom is deze wet komende periode van kracht. Omgerekend naar inwonersaantal zou dit in de Baronie gaan om ongeveer 2370 plekken, waarvan 202 voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Voor Oosterhout betekent dit dat er in totaal 320 opvangplekken nodig zijn. Hiervan worden al 70 amv’ers opgevangen aan de Elschot. Oosterhout voldoet met de opening van opvanglocatie Hoevestein aan haar wettelijke taak.

Doelgroep

De doelgroep van de opvang is een gemengde groep van gezinnen, alleenstaanden en alleenreizende jongeren veelal tussen de 15 t/m 17 jaar waarvan sommigen al een status hebben. Het gaat om asielzoekers waarbij de asielaanvraag kansrijk is. Van de asielzoekers 80% krijgt momenteel een status, wat betekent dat ze in Nederland mogen blijven omdat ze hun land hebben moeten ontvluchten voor oorlog, geweld of vervolging.

De amv’ers van het Gr8 hotel verhuizen naar de nieuwe locatie. In het Gr8 worden daarna geen amv’ers meer opgevangen.

Burgemeester Mark Buijs: “We zien een positief effect bij een mix van verschillende doelgroepen in andere opvanglocaties in de regio. Zo kunnen de jonge vluchtelingen extra begeleiding en steun vinden bij gezinnen en andere bewoners.”

Begeleiding en integratie

De jongeren zullen 24/7 begeleid worden door het COA, inclusief mentale coaching vanwege hun traumatische ervaringen. Ze worden in groepsverband opgevangen en krijgen een slaapkamer, vaak gedeeld met een ander. Kinderen en jongeren nemen deel aan dagactiviteiten zoals scholing, sport en spel. Voor scholing gaan ze naar een internationale schakelklas in de regio. Er worden afspraken gemaakt met het COA over zinvolle dagbesteding en integratieactiviteiten.

Door de asielzoekers en statushouders vroeg in hun asielprocedure in Oosterhout op te vangen, kan er direct gestart worden met de inburgering en integratie in Oosterhout. Het is fijn voor de asielzoekers en statushouders die in Oosterhout blijven wonen, om zo snel mogelijk mee te doen in de Oosterhoutse samenleving. Daarnaast kunnen zij een positieve bijdrage leveren op de arbeidsmarkt, door snel aan het werk te gaan. Zo krijgen we als Oosterhout samen meer voor elkaar.

Inloopbijeenkomst maandag 1 juli

Op maandag 1 juli organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst in de raadzaal voor bedrijven van 16.00u tot 17.30u en een inloopbijeenkomst voor bewoners van 18.30u tot 20.00u. Tijdens deze inloopbijeenkomst kunnen zij hun vragen stellen en in gesprek gaan met de aanwezige partijen (onder andere gemeente, COA, Vrijwilligersplatform Oosterhout voor Elkaar).

Bedrijven en bewoners kunnen zich aanmelden voor deze bijeenkomst door een mail te sturen naar: opvang@oosterhout.nl.

Oproep aan organisaties en vrijwilligers

Organisaties die activiteiten willen aanbieden of als vrijwilliger willen bijdragen, kunnen zich melden door een e-mail te sturen naar opvang@oosterhout.nl. Wij geloven in de kracht van samenwerking en nodigen iedereen uit om onderdeel uit te maken van de integratie van deze mensen in onze samenleving.

Informatie en vragen

Voor informatie en vragen over de opvanglocatie kunnen inwoners terecht op de website van de gemeente en het COA:

Gemeente: www.oosterhout.nl/huisvesting-en-opvang-aandachtsgroepen/asielopvang

COA: www.coa.nl