Oosterhoutse inwoners met een bijstandsuitkering mogen voortaan 1.800 euro aan giften houden zonder dat dit gevolgen heeft voor hun uitkering. De grens lag op 1.200 euro. Het ontvangen van boodschappen valt buiten dit bedrag en heeft dus geen invloed op de hoogte van de uitkering. Het hogere bedrag geldt per kalenderjaar en gaat in vanaf 1 juli 2024.


De verhoging van deze giftengrens is een verzoek van de gemeenteraad die eind 2023 unaniem een motie hiervoor heeft aangenomen. “In Oosterhout willen we zo veel mogelijk doen voor inwoners die moeite hebben om rond te komen", aldus wethouder Willem-Jan van der Zanden. “Voor mensen in de bijstand is het fijn als familie of kennissen je kunnen steunen met een gift. Dit kan meer financiële rust geven, zodat ze kunnen werken aan hun toekomst.” 

Maximum bedrag 

De gemeente Oosterhout telt op dit moment 825 huishoudens met een bijstandsuitkering. Voor deze inwoners geldt een maximumbedrag aan giften. Dat kan gaan om spullen of kleren, maar ook om contant geld. De gemeente stelt hiervoor een standaardbedrag vast. Sinds 2022 was dit 1.200 euro. De afgelopen tijd zijn de kosten van levensonderhoud flink gestegen. Met 1.800 euro blijft de gemeente Oosterhout onder het belastingvrije bedrag en sluit de gemeente aan bij bedragen van andere gemeenten.