De gemeente Oosterhout heeft besloten om de inzet van de Praktijkondersteuner Huisarts Jeugd (POH Jeugd) uit te breiden met maximaal 36 uur per week. Het doel is om de huisartsen te ontlasten, ervoor te zorgen dat jongeren sneller terecht kunnen. Dit zal leiden tot kortere wachttijden en minder zware jeugdhulp indicaties. De gemeente zoekt een intensievere samenwerking met scholen. Een deel van de inzet van de POH Jeugd zal op scholen terechtkomen.

De uitbreiding is noodzakelijk vanwege de toename aan kinderen en jongeren dat naar de POH Jeugd wordt verwezen. De wachtlijst voor jeugdhulp bij huisartsenpraktijken is ongeveer 2,5 maanden. De gemeente wil toekomstige wachttijden voorkomen. In het eerste kwartaal van 2024 werden 117 kinderen en jongeren doorverwezen. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van eerdere periodes. Deze groei heeft geleid tot een wachtlijst van 2,5 maanden. Met de extra inzet van maximaal 36 uur per week verwacht de gemeente de wachtlijst snel te kunnen verminderen. De wachtlijst moet grotendeels zijn weggewerkt tegen de zomer van 2024.

Naast het wegwerken van de wachtlijst, wordt de structurele aanwezigheid van de POH Jeugd op een van de basisscholen gecontinueerd. Deze aanpak heeft al positieve resultaten laten zien. De POH Jeugd biedt lichte en kortdurende ondersteuning aan kinderen en gezinnen op school, wat zwaardere zorg op een later moment kan voorkomen.

Ook start de gemeente een experiment met twee huisartsenpraktijken. Kinderen en jongeren die normaal gesproken een verwijzing of beschikking krijgen, worden nu eerst doorverwezen naar de POH Jeugd. Dit experiment loopt van september tot en met november 2024 en zal nauwlettend worden gemonitord.

Wethouder Guus Beenhakker zegt: "Met deze uitbreiding zetten we een belangrijke stap in het bieden van tijdige en passende ondersteuning aan onze kinderen en jongeren. Het is essentieel om preventief te werken en wachttijden te minimaliseren, zodat we zwaardere zorg in de toekomst kunnen voorkomen. Een POH Jeugd op school werkt drempelverlagend voor ouders en kinderen. Daardoor is er eerder hulp en wordt erger voorkomen. Ik ben trots op de manier waarop we hier met het onderwijs samenwerken."