Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee
 

Vermijd contact met stilstaand water

15-08-2020

Botulisme

Blauwalg

Gezien de hoge temperaturen de afgelopen weken is het raadzaam om contact met stilstaand water voorlopig even te vermijden. Laat ook honden voorlopig even niet zwemmen in, of drinken van stilstaand water. Door de periode van extreem warm weer kan de kwaliteit van het water namelijk snel verslechteren. Er kan dan bijvoorbeeld blauwalg of botulisme ontstaan.

Blauwalg

Blauwalg is gevaarlijk voor mensen en dieren. Daarom raadt waterschap Brabantse Delta aan om alleen te gaan zwemmen bij officiƫle zwemlocaties. De waterkwaliteit wordt daar nauwlettend in de gaten gehouden. Blauwalgen groeien vooral snel bij hoge temperaturen en in stilstaand water. Contact met blauwalgen kan bijvoorbeeld zorgen voor huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. En het inslikken van water met blaulwalgen kan zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn en braken.

Botulisme

Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging. Hieraan sterven vooral watervogels en vissen. De bacterie die botulisme veroorzaakt vermenigvuldigt zich snel als er dode vogels of vissen in het water liggen. Of wanneer het water boven de 20 graden Celsius komt. Botulisme bij dieren kunt u herkennen aan verlammingsverschijnselen aan kop, nek, vleugels of poten. In Nederland is botulisme bij mensen al heel lang niet meer voorgekomen. Toch kunt u uit voorzorg beter niet zwemmen, surfen of spelen in water waarin dode dieren zijn gevonden. Ook is het raadzaam om huisdieren uit de buurt te houden van dode dieren en het water waarin ze gevonden zijn. Om verspreiding van botulisme te voorkomen, is het belangrijk dat de dode dieren zo snel mogelijk worden opgeruimd. Heeft u dode dieren in het water gezien, meld dan de locatie bij de gemeente.

Meer weten over botulisme en blauwalg? Kijk op de website van het Waterschap: www.brabantsedelta.nl