Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee
 

Mooie mix van woningen in plan De Zwaaikom

18-09-2019

Oosterhout mag 500 woningen bouwen nabij centrum

Oosterhout kan gaan bouwen in het Zwaaikomgebied. Op de vaste wal en op het eiland kunnen de komende jaren in totaal vijfhonderd woningen worden gebouwd. De bouw wordt mogelijk nu de Raad van State op 18 september 2019 de bezwaren tegen het bestemmingsplan heeft verworpen. Het bestemmingsplan is daarmee onherroepelijk geword

Na een jaar of twintig plannenmakerij voor dit aantrekkelijke gebied nabij het centrum van Oosterhout, ligt er nu toestemming om te gaan bouwen. In De Laverie (op de plek van de voormalige stomerij) konden de voorbereidingen voor de bouw alvast van start gaan. Die voorbereidingen kunnen nu ook beginnen op het eiland.  

Wethouder Marcel Willemsen (ruimtelijke ordening): “We hebben rondom de Zwaaikom twee hele mooie bouwlocaties, waar we al heel lang woningen willen bouwen. Eindelijk kunnen we die nu gaan benutten. We hebben goed nagedacht over welke type woningen we voor welke doelgroepen gaan bouwen. We gaan Oosterhout hier echt een stuk aantrekkelijker maken.”

Woningmix

Op de vaste wal (De Laverie) is ruimte voor 140 woningen. Op het eiland komen daar nog eens 360 woningen bij. Er wordt een mix aan woningen gebouwd voor verschillende groepen. Er komen appartementen, maar ook huizen-met-tuinen, in verschillende huur- en koopcategorieën. Op de Laverie wordt op 29 oktober de eerste paal ‘geslagen’ voor de eerste woningen. De makelaars verwachten eind 2019 de eerste woningen op het eiland te kunnen aanbieden.

Groen

Het gebied rondom De Zwaaikom zal de komende tijd een ware metamorfose ondergaan. Op de vaste wal - een voormalig bedrijventerreintje - wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht. Gedacht wordt onder meer aan een kade die het woongebied betrekt bij het water. De Koningsdijk en Wilhelminakanaal-Oost worden heringericht.

Op het eiland ligt een oude vuilstort die eerst wordt ingepakt. Later wordt deze plek ingericht als park. Met name de woonwijk op het eiland krijgt een groen karakter.

Verbinding

Het eiland en de vaste wal van de Zwaaikom worden verbonden middels een brug tussen de Korenbocht en de Koningsdijk. Het eiland krijgt een verbeterde aansluiting op de Wilhelminalaan.

Daarnaast is het eiland natuurlijk onlosmakelijk verbonden met het Wilhelminakanaal, dat dit jaar honderd jaar bestaat. Watersportvereniging Sluis 1 bestaat veertig jaar en opent in oktober 2019 een vijfde aanlegsteiger.