Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee
 

Beste Oosterhouters

Beste Oosterhouters, loslaten is een kunst

18-05-2020

20 mei 2020

Woordje Mark Buijs aan Oosterhouters d.d. 20 mei 2020

Het is fijn dat we weer wat meer naar buiten kunnen. Het sociale leven gaat langzaamaan weer beginnen. We zoeken elkaar op, brengen kinderen naar school, zwemmen baantjes in de Warande, mogen binnenkort weer naar het terras of naar een restaurant. Maar net als iedere vader - en ik dus als burgervader - vind ik het moeilijk om los te laten. Let iedereen wel goed op? Maken we gezonde keuzes en laten we ons niet verleiden om te grote stappen te nemen? En ja ik weet het, je kunt je kinderen niet onder een stolpje grootbrengen. We moeten gewoonweg een beetje vertrouwen hebben in elkaar.

Vertrouwen hebben in onze inwoners dat ze niet naar buiten gaan als ze ziek of verkouden zijn. Dat onze ondernemers er alles aan doen om ervoor te zorgen dat straks de terrassen goed staan, maar ook dat werknemers in alle winkels en bedrijven veilig kunnen werken. En het volste vertrouwen in onze organisaties, verenigingen en vrijwilligers dat ze hun capaciteiten en creativiteit op een veilige manier inzetten. Maar wel in kleine voorzichtige stapjes.

Tegelijkertijd weet ik ook, dat een grote groep mensen nog helemaal niet naar buiten mag, kan of wil. Onze kwetsbare ouderen, maar ook (chronisch) zieken of mensen in verzorgingstehuizen, zoals mijn vriendin, blijven nog binnen. Voor hen is dat de gezonde keuze, maar geen makkelijke. De laatste weken hebben we samen veel naar ze omgekeken, door kaartjes te sturen, te zingen, te videobellen en balkonscenes te doen. Doordat het sociale leven weer een beetje opbloeit, ben ik wat bevreesd dat we de binnenblijvers los gaan laten. Mag ik u vragen om naar ze om te blijven kijken? Dat we ze vastpakken en ze nog heel veel aandacht geven de komende tijd? Ook de mensen die ziek zijn geweest of een dierbare zijn verloren, mogen op mijn, en ik hoop ook op uw, warme aandacht rekenen.

Loslaten is moeilijk, het heeft te maken met vertrouwen. Ik vertrouw erop dat we voorzichtig van binnen naar buiten gaan. Met de nadruk op voorzichtig. Een gezonde samenleving begint bij gezonde keuzes. En ik weet dat u die gaat maken. Blijf voor elkaar zorgen en houd elkaar vast. Dan durf ik (voorzichtig) los te laten.

Oosterhout, meer voor elkaar

Mark Buijs

Burgemeester van Oosterhout