Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee
 

Beste Oosterhouters

Beste Oosterhouter, een medaille heeft twee kanten…

18-05-2020

29 april 2020

Woordje burgemeester Mark Buijs aan Oosterhouters d.d. 29 april 2020

Afgelopen vrijdag mocht ik de lintjes uitreiken aan veel mooie en bijzondere mensen in Oosterhout. Nou ja uitreiken; met mijn burgemeestersketen om, mocht ik ze bellen en blij maken. Tijdens de fijne gesprekken viel mijn oog op de afbeeldingen die op mijn keten staan. U moet weten, mijn keten heeft zoals iedere medaille twee kanten; een voor het Rijk, waarmee ik de koninklijke onderscheidingen mag uitreiken en een voor Oosterhout. Met die tweede kant ben ik burgervader van Oosterhout, zit ik de raad voor en knip ik bijvoorbeeld linten door.

Tussen deze twee kanten zit ik, samen met u, in deze crisis. Deze week starten de nieuwe maatregelen van het Rijk; de verlenging van veel oude maatregelen en met hier en daar een verruiming. We staan aan “het prille begin van de weg terug”. Zo verwoordde de minister president het vorige week. Ik ben blij met dit kantelpunt, want het geeft hoop en biedt veel perspectief. Dus echt hoop op beter tijden.

Maar er is ook een andere kant. Dat ik u mis. Dat ik Oosterhout mis. Dat ik nog steeds niet bij Oosterhouters op bezoek kan; bij Oosterhoutse bedrijven die het water aan de lippen hebben staan of inwoners die het wat lastiger hebben. Die zich zorgen maken, nu de maatregelen nog langer duren. De “oneerlijkheid” die u voelt wanneer de één meer vrijheid krijgt dan de ander, voel ik ook. Iedere maatregel en iedere verruiming roept vragen op. Normaal gesproken ben ik niet vies van een potje discussiëren of debatteren, sterker nog ik juich dat altijd toe en het houdt me scherp. Echter in crisistijd moet ik van u vragen; accepteer de regels en beweeg mee.

Stop de energie die u normaal in discussiëren zou steken, nu in mooie dingen. Niet mopperen op wat niet mag, maar genieten van wat wel kan. En zo zat ik dus afgelopen vrijdag in mijn mooiste pak (met nog steeds ietwat te lang haar), mijn mooie burgemeestersketting om en belde ik de gedecoreerden. Ik mocht ze blij maken en ik genoot volop van de gesprekken. Dat geeft me energie en die heb ik juist nodig om er voor u te zijn en deze mooie stad samen met anderen te mogen besturen.

Eigenlijk zou ik u heel lief, maar toch een beetje streng, willen vragen, om het zelfde te doen. Misschien moeten we allemaal accepteren dat er twee kanten aan de medaille zitten; bij ieder beetje vrijheid dat we weer terugkrijgen, ontstaat er, soms voor het gevoel en soms in werkelijkheid, meer ongelijkheid. Dat is niet fijn, dat besef ik me al te goed, maar dat hoort er wel bij in crisistijd. Dat moeten we voor elkaar over hebben, want in Oosterhout…meer voor elkaar.

Mark Buijs

Burgemeester van Oosterhout