Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee
 

Identiteitskaart aanvragen

Geldigheid

De Nederlandse identiteitskaart gebruikt u als reisdocument in Europa. Voor een volledige lijst van landen waar u naar toe kunt reizen met uw identiteitskaart kijkt u op landenlijst Rijksoverheid.

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een identiteitskaart aanvragen bij de gemeente. Kinderen tot twaalf jaar hebben bij de aanvraag schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.

Persoonlijk aanvragen

Als u een identiteitskaart wilt aanvragen moet u altijd persoonlijk naar het loket komen. Het is belangrijk dat u een pasfoto meeneemt die aan de juiste eisen voldoet. Meer informatie hierover vindt u bij eisen pasfoto. De eisen zijn nodig omdat Nederlandse identiteitskaarten worden voorzien van een chip waarin een scan van uw gezicht is opgenomen. Ook is het belangrijk dat u alle in het bezit zijnde reisdocumenten meeneemt bij de aanvraag. 

U kunt direct een afspraak maken om een reisdocument aan te komen vragen.

 

U neemt mee:

     

  1. Alle reisdocumenten (zowel paspoorten als identiteitskaarten) die in uw bezit zijn. In het geval van een dubbele nationaliteit neemt u ook uw buitenlandse reisdocument mee.
  2.  

  3. Een  goed gelijkende kleurenpasfoto die aan alle eisen voldoet.
  4.  

  5. In het geval uw identiteitskaart vermist is: vanaf 1 maart 2013 doet u geen aangifte meer van vermissing/diefstal bij de politie maar bij de gemeente. Er wordt dan een verklaring van vermissing/diefstal opgemaakt.
  6.  

  7. Kinderen tot 12 jaar hebben toestemming nodig van hun gezaghouder(s) voor het aanvragen van een nederlandse identiteitskaart. Dit moet voorzien zijn van een handtekening(en) en een kopie(ën) van een geldig  legitimatiebewijs.
  8.  

U kunt de identiteitskaart na 5 werkdagen persoonlijk afhalen bij een van de afhaalbalies naast de receptie.

U vraagt de Nederlandse identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat.

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

•voor personen tot 18 jaar: € 30,70

•voor personen van 18 jaar en ouder: € 58,30

 

Wilt u met spoed een identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u een toeslag van € 49,85