Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee
 

Identificeren bij verkiezingen

Om in Nederland te kunnen stemmen moet u zich kunnen legitimeren. Stemmen doet u in de gemeente waarin u woont. De gemeente stuurt u hiervoor een stempas toe. U kunt voor de landelijke en provinciale verkiezingen ook met een kiezerspas bij een andere gemeente terecht. Wanneer u wilt gaan stemmen, moet u zich in het stembureau legitimeren.


U kunt zich legitimeren met:

  • een Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Dit identiteitsbewijs mag in het kader van de verkiezingen maximaal 5 jaar verlopen zijn.

 Ook bij stemmen met een onderhandse volmacht moet u zich legitimeren. Laat de gevolmachtigde de stempas tekenen en onderteken zelf ook. Vergeet niet een kopie van uw geldige identiteitsbewijs mee te geven, anders kan de gevolmachtigde niet voor u stemmen


Let op: omdat ouderen niet altijd meer maatschappelijk actief zijn, is er een uitzondering gemaakt op de identificatie bij de landelijke verkiezingen van juni 2010 en de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2011. Als uw identiteitsbewijs niet meer dan 5 jaar verlopen is, mag u deze toch gebruiken bij het stemmen. Dit is ook van toepassing bij volmachten.


Let op: Is uw legitimatiebewijs kwijt of gestolen? Dan kunt u toch nog stemmen. Neem een kopie van het proces-verbaal mee en een document waarop uw naam en foto staan. Denk aan een OV-kaart, sportabonnement of bibliotheekpas.